Kan je opgewarmd eten nog een keer opwarmen?

2 weergave

Overgebleven opgewarmd eten opnieuw verwarmen is af te raden. Herhaaldelijk opwarmen verhoogt het risico op bacteriële groei, wat tot voedselvergiftiging kan leiden. Gooi restjes die na het opwarmen overblijven daarom weg; herinvriezen is eveneens onwenselijk.

Opmerking 0 leuk

Opgewarmd eten: Nog een keer opwarmen? Liever niet!

We kennen het allemaal: een heerlijke maaltijd gekookt, maar er blijft een portie over. Die gaat de koelkast in voor een later moment. Maar wat als je na het opwarmen van die restjes nóg een portie overhoudt? Kun je opgewarmd eten dan nóg een keer opwarmen? Het korte antwoord: liever niet.

Hoewel het verleidelijk is om voedselverspilling te voorkomen, brengt het herhaaldelijk opwarmen van eten serieuze risico’s met zich mee. Bacteriën gedijen goed bij kamertemperatuur en elke keer dat je eten afkoelt en weer opwarmt, geef je deze bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen. Sommige van deze bacteriën produceren toxines die niet worden vernietigd, zelfs niet bij hoge temperaturen tijdens het opwarmen. Deze toxines kunnen leiden tot voedselvergiftiging, met symptomen zoals misselijkheid, braken, diarree en buikkrampen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet alleen gaat om hoe vaak je eten opwarmt, maar ook om hoe je het bewaart. Zorg ervoor dat restjes snel afkoelen en bewaar ze binnen twee uur in de koelkast. Eet de opgewarmde restjes binnen 24 uur op en verhit ze door en door, totdat ze minimaal 75°C bereiken. Gebruik een voedselthermometer om de temperatuur te controleren.

Denk niet dat invriezen na het opwarmen een oplossing is. Het opnieuw invriezen van reeds opgewarmde restjes vergroot ook het risico op bacteriële groei, omdat het afkoelproces langzaam verloopt.

Voedselverspilling is natuurlijk zonde, maar je gezondheid is belangrijker. Kook daarom liever kleinere porties, of vries restjes direct na de eerste maaltijd in, vóórdat je ze opwarmt. Zo geniet je veilig en zonder zorgen van je overheerlijke maaltijden, ook later in de week. Wees verstandig en neem geen onnodige risico’s met je gezondheid. Bij twijfel: gooi het weg!