Waarom geen eieren eten van hobbykippen?

16 weergave
Eieren van hobbykippen bevatten mogelijk verhoogde PFAS-concentraties, zo blijkt uit onderzoek van de NVWA. Het Voedingscentrum raadt daarom aan om de consumptie hiervan te beperken, omdat PFAS schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Meer informatie over de risicos en adviezen is te vinden op de website van het Voedingscentrum.
Opmerking 0 leuk

Eieren van hobbykippen beperkt eten vanwege PFAS-vervuiling

Eieren van hobbykippen kunnen verhoogde concentraties van PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) bevatten, zo blijkt uit recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het Voedingscentrum adviseert daarom om de consumptie van deze eieren te beperken, omdat PFAS schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Wat zijn PFAS?

PFAS zijn een groep van synthetische chemische stoffen die veel worden gebruikt in allerlei producten, zoals anti-aanbakpannen, waterdicht textiel en verpakkingsmaterialen. Ze zijn persistent in het milieu en kunnen zich ophopen in het lichaam.

Gezondheidsrisico’s van PFAS

Langdurige blootstelling aan hoge PFAS-niveaus kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder:

  • Verminderde vruchtbaarheid
  • Problemen met de lever en de nieren
  • Verhoogd risico op kanker

PFAS in eieren van hobbykippen

Hobbykippen worden vaak gehouden in de buurt van vervuilde gebieden, zoals industrieterreinen of wegen. Deze gebieden kunnen PFAS bevatten die vervolgens via de bodem of het voer in de eieren van de kippen terechtkomen.

Het recente onderzoek van de NVWA toonde aan dat eieren van hobbykippen gemiddeld hogere PFAS-concentraties bevatten dan eieren van commerciële kippenboeren.

Advies van het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum adviseert om de consumptie van eieren van hobbykippen te beperken tot maximaal één ei per week. Voor kinderen onder de 10 jaar is het advies om helemaal geen eieren van hobbykippen te eten.

Mensen die veel eieren eten, wordt aangeraden om voornamelijk eieren van commerciële kippenboeren te kiezen.

Meer informatie

Meer informatie over de risico’s van PFAS en de adviezen van het Voedingscentrum is te vinden op de website van het Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/gezond-eten/voedingsstoffen/pfas-stoffen-voedsel/