Waarom niet 2x invriezen?

7 weergave

Herhaaldelijk invriezen na ontdooien en opwarmen verhoogt het risico op bacteriële groei. Temperatuurschommelingen tijdens dit proces creëren ideale omstandigheden voor de vermeerdering van schadelijke micro-organismen, wat kan leiden tot voedselvergiftiging. Veiligheid staat voorop; vermijd daarom herhaaldelijk invriezen.

Opmerking 0 leuk

Waarom je voedsel beter niet twee keer kunt invriezen

We kennen het allemaal: je haalt een portie eten uit de vriezer, ontdooit het, warmt een deel op en vraagt je vervolgens af of je de rest weer kunt invriezen. Het lijkt misschien zonde om weg te gooien, maar twee keer invriezen van ontdooid en opgewarmd voedsel brengt serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. De reden hiervoor ligt in de groei van bacteriën.

Diepvriezen stopt de groei van bacteriën, maar doodt ze niet. Wanneer voedsel ontdooit, komen deze bacteriën weer tot leven en beginnen zich te vermenigvuldigen. Opwarmen doodt een deel van deze bacteriën, maar niet altijd allemaal, zeker niet als het voedsel niet overal gelijkmatig verhit wordt. Als je dit opgewarmde en gedeeltelijk ontdooide voedsel vervolgens weer invriest, creëer je een ideale broedplaats voor de overgebleven bacteriën.

Tijdens het opnieuw invriezen daalt de temperatuur geleidelijk. Deze langzame afkoeling, in combinatie met de reeds aanwezige bacteriën uit de eerdere ontdooi- en opwarmcyclus, vormt een riskante situatie. Schadelijke micro-organismen, zoals Salmonella en Campylobacter, gedijen goed in deze omstandigheden en kunnen zich exponentieel vermenigvuldigen. Het consumeren van dit tweemaal ingevroren voedsel kan dan leiden tot voedselvergiftiging, met symptomen als misselijkheid, braken, diarree en buikkrampen. In sommige gevallen kan voedselvergiftiging zelfs ernstige gevolgen hebben, vooral voor kwetsbare groepen zoals jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Het is dus beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Ontdooi en warm alleen de hoeveelheid voedsel op die je daadwerkelijk gaat consumeren. Restjes kun je gekoeld bewaren en binnen één à twee dagen opeten. Investeer desnoods in kleinere diepvriesbakjes om porties in te vriezen die passen bij je eetpatroon. Zo voorkom je voedselverspilling én bescherm je je gezondheid. Voedselveiligheid staat voorop!