Wat is het verschil tussen een schenking en een gift?
Bij een schenking is er geen enkele verplichting of verwachting van een wederdienst van de ontvanger. Een gift daarentegen kan wel gepaard gaan met een tegenprestatie, expliciet of impliciet, zoals een gereduceerde prijs bij een verkoop of een ruil. Het verschil zit dus in de onvoorwaardelijkheid van de overdracht.
Wat is het verschil tussen een schenking en een gift?
In het dagelijks spraakgebruik worden de termen ‘schenking’ en ‘gift’ vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een belangrijk juridisch verschil tussen deze twee begrippen.
Schenking
Een schenking is een overeenkomst waarbij de ene partij (de schenker) om niet iets geeft aan de andere partij (de begiftigde). Bij een schenking is er dus geen enkele verplichting of verwachting van een wederdienst van de ontvanger. De schenking wordt daarom ook wel een ‘liberale handeling’ genoemd.
Voor een schenking is een notariële akte vereist als het gaat om onroerende goederen of roerende goederen met een waarde van meer dan € 2.373,-. Bij schenkingen van minder dan dit bedrag is een notariële akte niet verplicht, maar wel aan te raden om bewijs te hebben van de schenking.
Gift
Een gift is een overeenkomst waarbij de ene partij (de gever) iets geeft aan de andere partij (de ontvanger) in ruil voor een tegenprestatie. Deze tegenprestatie kan expliciet of impliciet zijn.
Expliciete tegenprestaties zijn bijvoorbeeld een gereduceerde prijs bij een verkoop of een ruil. Impliciete tegenprestaties zijn bijvoorbeeld het verlenen van een dienst of het tonen van affectie.
Anders dan bij een schenking is voor een gift geen notariële akte vereist, ongeacht de waarde van het geschenk.
Belangrijkste verschil
Het belangrijkste verschil tussen een schenking en een gift zit dus in de onvoorwaardelijkheid van de overdracht. Bij een schenking is er geen enkele verplichting of verwachting van een wederdienst, terwijl dit bij een gift wel het geval kan zijn.
Juridische gevolgen
Het verschil tussen een schenking en een gift kan juridische gevolgen hebben. Zo kan een schenking in bepaalde gevallen teruggevorderd worden, bijvoorbeeld als de schenker insolvent wordt of als de schenking is gedaan met de bedoeling schuldeisers te benadelen. Een gift is doorgaans niet terug te vorderen.
#Gift#Schenking#VerschilCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.