Hoe lang sta je op de zwarte lijst verzekering?
Als je op de zwarte lijst van verzekeraars staat, blijven je gegevens normaal gesproken vijf jaar staan. Na vijf jaar wordt je registratie automatisch verwijderd. Bij een negatief aantal schadevrije jaren kunnen je gegevens al na 15 maanden van de zwarte lijst worden verwijderd.
De Zwarte Lijst Verzekering: Hoelang Sta Je Geregistreerd?
Wie ooit in de problemen is gekomen met een verzekering, bijvoorbeeld door fraude of het vaak claimen van schade, kan op de zogenaamde “zwarte lijst” belanden. Deze lijst, in werkelijkheid een database bij Stichting CIS (Centraal Informatie Systeem), wordt door verzekeraars geraadpleegd om het risico van een nieuwe klant in te schatten. Maar hoelang blijven je gegevens nu eigenlijk in deze database staan? Het antwoord is afhankelijk van de reden van de registratie.
De standaardregel is dat je gegevens vijf jaar in de CIS database bewaard blijven. Na deze periode worden ze automatisch verwijderd. Deze termijn is bedoeld om verzekeraars te beschermen tegen herhaalde risico’s en om eerlijkheid in de verzekeringsmarkt te waarborgen. Het gaat hier om registraties vanwege bijvoorbeeld fraude, wanbetaling, of het veroorzaken van veel schade.
Echter, er is een belangrijke uitzondering op deze regel, met name van belang voor autoverzekeringen. Wanneer je op de zwarte lijst staat vanwege een negatief aantal schadevrije jaren, bijvoorbeeld door het veroorzaken van veel schade en het daardoor zakken onder de 0 schadevrije jaren, kan de registratie sneller verwijderd worden. In dat geval kan je data al na 15 maanden verdwijnen uit de database. Dit is om mensen die hun rijgedrag hebben verbeterd de kans te geven sneller weer een betaalbare verzekering af te sluiten.
Belangrijk om te onthouden:
- Vijf jaar is de standaard termijn: Voor de meeste redenen van registratie geldt een bewaartermijn van vijf jaar.
- 15 maanden bij negatieve schadevrije jaren: Alleen bij registratie vanwege een negatief aantal schadevrije jaren kan de termijn korter zijn.
- Automatische verwijdering: Zowel na vijf jaar als na 15 maanden (indien van toepassing) worden je gegevens automatisch verwijderd. Je hoeft hier zelf niets voor te doen.
- Inzagerecht: Je hebt altijd het recht om te vragen welke gegevens Stichting CIS over jou heeft geregistreerd. Dit kan je helpen inzicht te krijgen in de reden en de duur van de registratie.
Het is essentieel om te beseffen dat een registratie bij CIS het moeilijker en duurder kan maken om een verzekering af te sluiten. Wees je daarom bewust van de gevolgen van je acties en probeer problemen met je verzekering te voorkomen. Mocht je toch op de zwarte lijst belanden, weet dan dat er een einddatum aan de registratie zit, en dat er in bepaalde gevallen sprake kan zijn van een kortere bewaartermijn.
#Duur#Verzekering#Zwarte LijstCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.