Hoeveel gaat je verzekering omhoog na schade?

1 weergave

Na een schadeclaim heeft dit direct een negatieve impact op je bonus-malusladder. Ongeacht de hoogte van het schadebedrag of jouw aandeel in de kosten, daal je in trede en stijgt je verzekeringspremie aanzienlijk. Een claim, groot of klein, betekent dus een forse verhoging van de maandelijkse premie die je betaalt voor je autoverzekering.

Opmerking 0 leuk

Hoeveel stijgt je autoverzekering na schade?

Bij het claimen van een schade, heeft dit direct gevolgen voor je bonus-malusladder. Zelfs bij een kleine schade, daal je in trede en stijgt je verzekeringspremie. De hoogte van de schadevergoeding of jouw aandeel in de kosten, zijn hierbij niet van belang.

De bonus-malusladder is een systeem dat verzekeraars gebruiken om het risico van verzekerden te bepalen. Rijd je schadevrij, dan stijg je in trede en ontvang je korting op je premie. Claim je schade, dan daal je in trede en betaal je meer premie.

De premiestijging na een schade is afhankelijk van de verzekeraar, de hoogte van de schade en je huidige trede op de bonus-malusladder. Gemiddeld bedraagt de premiestijging na een schade ongeveer 10%. Het kan echter ook hoger zijn, afhankelijk van de ernst van de schade.

De premiestijging houdt aan totdat je weer een aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd. De exacte periode hangt af van de verzekeraar, maar meestal is dit 5 of 6 jaar.

Voorbeeld:

Stel dat je een schadevrije jaren opbouw hebt van 5 jaar. Je hebt recht op 60% korting op je premie. Na een schade claim je, waardoor je terugvalt naar trede 0. Je hebt nu geen korting meer en betaalt dus de volledige premie.

De premiestijging na een schade kan aanzienlijk zijn. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te rijden en schade zoveel mogelijk te voorkomen. Ook is het verstandig om een verzekeraar te kiezen die een gunstige bonus-malusladder heeft.