Is eigen risico voor iedereen hetzelfde?
Is het eigen risico voor iedereen hetzelfde?
Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voor zorg die onder het basispakket van de zorgverzekering valt. Voor veel behandelingen, zoals bezoek aan de huisarts of ziekenhuisopname, betaal je geen eigen risico. Maar voor bepaalde behandelingen, zoals fysiotherapie of medicijnen op recept, moet je wel een eigen risico betalen.
De hoogte van het eigen risico wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid en geldt voor iedereen in Nederland die 18 jaar of ouder is. Voor 2023 is het verplichte eigen risico €385,-.
Uitzonderingen
Er zijn enkele uitzonderingen waarbij het eigen risico niet of gedeeltelijk wordt gerekend. Dit geldt bijvoorbeeld voor:
- Zwangerschapszorg
- Bevallingen
- Kraamzorg
- Kinderen tot 18 jaar
- Mensen met een bepaalde chronische aandoening (chronische beperking)
- Mensen met een laag inkomen (toeslag)
Verhogen of verlagen van eigen risico
Sommige zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om het eigen risico vrijwillig te verhogen of te verlagen. Het voordeel van een verhoging is dat je premie lager wordt. Het nadeel is dat je ook meer zelf moet betalen als je zorg nodig hebt.
Het verlagen van het eigen risico heeft het tegenovergestelde effect. Je premie wordt hoger, maar je betaalt minder eigen risico.
Conclusie
Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voor zorg uit het basispakket. Het bedrag wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld en is voor iedereen vanaf 18 jaar hetzelfde. Er zijn echter wel enkele uitzonderingen waarbij het eigen risico niet of gedeeltelijk wordt gerekend. Sommige zorgverzekeraars bieden ook de mogelijkheid om het eigen risico vrijwillig te verhogen of te verlagen.
#Eigen Risico#Iedereen#RisicoCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.