Kan je meerdere verzekeringen hebben?

5 weergave

Het uitgebreide aanbod aan verzekeringen kan leiden tot overlappende dekkingen. Er zijn situaties waarbij je onbedoeld voor hetzelfde risico bij meerdere verzekeringen bent verzekerd.

Opmerking 0 leuk

Dubbel verzekerd? Meerdere verzekeringen voor hetzelfde risico: zinvol of overbodig?

Het oerwoud aan verzekeringen kan verwarrend zijn. Soms sluiten we onbewust meerdere verzekeringen af die elkaar overlappen, waardoor we dubbel verzekerd zijn voor hetzelfde risico. Is dat erg, handig, of gewoon geldverspilling?

Een meervoudige verzekering voor hetzelfde risico is niet per definitie verboden. Je kunt bijvoorbeeld zowel een inboedelverzekering via je bank als een aparte inboedelverzekering bij een andere verzekeraar hebben. De vraag is echter: wat levert het op en is het wel nodig?

In de meeste gevallen krijg je bij schade niet de som van beide verzekerde bedragen uitgekeerd. Verzekeringen werken volgens het principe van schadeloosstelling. Dit betekent dat je na schade niet beter af mag zijn dan ervoor. Stel, je hebt twee inboedelverzekeringen en je televisie wordt gestolen. Je krijgt dan niet de waarde van de tv van beide verzekeraars vergoed. De verzekeraars zullen de schade onderling verdelen, of één verzekeraar keert uit en verhaalt een deel op de andere verzekeraar.

Wanneer kan een dubbele verzekering wel nuttig zijn?

  • Aanvullende dekkingen: Soms dekt een verzekering specifieke situaties niet, terwijl een andere verzekering dat wel doet. Een reisverzekering kan bijvoorbeeld diefstal uit een huurauto dekken, terwijl je autoverzekering dat niet doet. In zo’n geval vullen de verzekeringen elkaar aan.
  • Hoge waarde goederen: Bij zeer waardevolle bezittingen, zoals kunst of antiek, kan het voorkomen dat de maximale dekking van één verzekering onvoldoende is. In dat geval kan een tweede verzekering nuttig zijn om de volledige waarde te dekken. Overleg dit wel altijd met je verzekeraar(s).
  • Overgangsperiode: Bij het overstappen van de ene naar de andere verzekeraar kan er een korte periode zijn waarin beide verzekeringen actief zijn. Dit is meestal geen probleem, zolang je de oude verzekering correct opzegt.

Nadelen van dubbele verzekeringen:

  • Hogere premiekosten: Je betaalt onnodig premie voor een dekking die je al hebt.
  • Administratieve rompslomp: Bij schade kan het complex zijn om met meerdere verzekeraars te communiceren en de uitkering te regelen.
  • Verwarring over dekking: Het overzicht over welke verzekering wat dekt kan verloren gaan, wat tot onaangename verrassingen kan leiden.

Conclusie:

Meerdere verzekeringen voor hetzelfde risico zijn in de meeste gevallen overbodig en leiden tot onnodige kosten. Controleer daarom regelmatig je verzekeringspolissen en stem de dekkingen goed af op je persoonlijke situatie. Twijfel je of je dubbel verzekerd bent? Neem contact op met je verzekeraar of een onafhankelijk financieel adviseur voor advies.