Wat als je een ongeluk maakt met iemand anders zijn auto?

18 weergave
Schade veroorzaakt met een geleende auto wordt in eerste instantie gedekt door de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) van de wagens eigenaar. Heeft deze eigenaar een omniumverzekering, dan is ook de schade aan de geleende auto verzekerd. De verzekering van de lener speelt hierbij geen rol.
Opmerking 0 leuk

Wat te doen als je een ongeluk hebt met de auto van een ander?

Je maakt een ritje met de auto van je vriend of familielid en opeens… knal! Je hebt een ongeluk gehad. Wat nu? Wie is er aansprakelijk voor de schade? En hoe zit het met de verzekering?

Wie is aansprakelijk?

In eerste instantie is de eigenaar van de auto aansprakelijk voor de schade die je veroorzaakt. Dit komt omdat de wet bepaalt dat de eigenaar van een motorvoertuig aansprakelijk is voor de schade die ermee wordt veroorzaakt, ongeacht wie er op dat moment achter het stuur zat.

De verzekering

De schade die je veroorzaakt met een geleende auto wordt in eerste instantie gedekt door de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) van de eigenaar. Deze verzekering dekt de schade die je toebrengt aan anderen, zoals andere auto’s, gebouwen of mensen.

Heeft de eigenaar van de auto ook een omniumverzekering, dan is ook de schade aan de geleende auto verzekerd. De omniumverzekering dekt namelijk de schade aan de eigen auto, ongeacht wie er op dat moment reed.

De verzekering van de lener speelt in dit geval geen rol. De lener is niet aansprakelijk voor de schade en hoeft dus ook geen beroep te doen op zijn of haar eigen verzekering.

Wat te doen na een ongeluk?

  • Blijf kalm en breng jezelf en andere betrokkenen in veiligheid.
  • Bel de politie om het ongeluk te melden.
  • Wissel gegevens uit met de andere betrokkenen, zoals naam, adres, telefoonnummer en verzekeringsgegevens.
  • Maak foto’s van de schade en de plek van het ongeluk.
  • Neem contact op met de verzekeringsmaatschappij van de eigenaar van de auto.
  • Dien een schadeclaim in bij de verzekeringsmaatschappij.

Het is belangrijk om na een ongeluk altijd de juiste stappen te ondernemen. Zo voorkom je problemen met de verzekering en zorg je ervoor dat de schade snel en correct wordt afgehandeld.