Wat bij dubbele verzekering?

14 weergave
Bij dubbele verzekering kiest u zelf welke verzekeraar u aanspreekt voor schadevergoeding. Die verzekeraar is in principe verplicht uit te keren. Via de Assuralia-overeenkomst (artikel 45) is vaak al vastgelegd welke verzekering primair dekt.
Opmerking 0 leuk

Dubbel verzekerd? Zo werkt het.

Het kan gebeuren: u bent dubbel verzekerd voor dezelfde schade. Misschien heeft u een inboedelverzekering via uw eigen bank afgesloten, terwijl uw partner er ook al één had lopen. Of u bent verzekerd voor rechtsbijstand via uw autoverzekering én via een aparte rechtsbijstandverzekering. Wat gebeurt er dan als u schade lijdt?

Goed nieuws: bij een dubbele verzekering bent ú zelf aan zet. U mag kiezen welke verzekeraar u aanspreekt voor de schadevergoeding. Die verzekeraar is dan in principe verplicht uit te keren, ongeacht of er een andere verzekering loopt die de schade ook dekt. U kunt dus niet twee keer een vergoeding voor dezelfde schade claimen.

Het lijkt aantrekkelijk om bij beide verzekeraars een claim in te dienen, maar dit is zinloos en kan zelfs als fraude worden gezien. Verzekeraars communiceren met elkaar en ontdekken dubbele claims snel.

De verzekeraar die u aanspreekt, zal de schade dus vergoeden. Vervolgens regelt deze verzekeraar de verdeling van de uitkering met de andere verzekeraar. Dit gebeurt vaak op basis van de Assuralia-overeenkomst (artikel 45). Deze overeenkomst tussen verzekeraars legt in veel gevallen vast welke verzekering primair dekt en welk percentage van de schade elke verzekeraar draagt. Denk hierbij aan specifieke regels voor bijvoorbeeld de samenloop van een inboedel- en opstalverzekering bij brandschade.

Het is verstandig om bij twijfel contact op te nemen met uw verzekeraar(s). Zij kunnen u informeren over de Assuralia-overeenkomst en uitleggen welke verzekering primair dekt in uw specifieke situatie. Zo voorkomt u onnodige complicaties en weet u zeker dat u de juiste verzekeraar aanspreekt.

Kortom: Dubbele verzekering betekent niet dubbele uitkering. Kies zelf welke verzekeraar u aanspreekt en laat de verzekeraars onderling de verdeling regelen conform de geldende overeenkomsten. Communicatie met uw verzekeraar is essentieel voor een vlotte afhandeling van uw schadeclaim.