Wat is de voornaam en wat is de achternaam?

14 weergave
Je draagt de familienaam, of achternaam, van je ouders; meestal die van de vader, maar de moeders naam is ook mogelijk. Daarnaast heb je een voornaam, ook wel doopnaam of roepnaam genoemd, waarmee je in het dagelijks leven wordt aangesproken. Deze naam wordt je gegeven bij je geboorte.
Opmerking 0 leuk

Voornaam en achternaam

In de Nederlandse naamgevingstraditie heeft ieder persoon een voornaam en een achternaam. De achternaam, ook wel familienaam genoemd, is erfelijk en wordt doorgegeven van ouders op kinderen. Meestal krijgt het kind de achternaam van de vader, maar in sommige gevallen kan ook worden gekozen voor de achternaam van de moeder.

De voornaam, ook wel doopnaam of roepnaam genoemd, is de naam waarmee iemand in het dagelijks leven wordt aangesproken. Deze naam wordt door de ouders gekozen bij de geboorte van hun kind. Er zijn geen wettelijke regels voor de keuze van een voornaam, maar er zijn wel bepaalde gebruiken en tradities die worden gevolgd. Zo worden er vaak namen gekozen die verwijzen naar heiligen, familieleden of bekende personen.

Het gebruik van zowel een voornaam als een achternaam is in Nederland gebruikelijk geworden sinds de 19e eeuw. Voor die tijd hadden mensen vaak alleen een voornaam of een voornaam met een patroniem, dat is een naam die verwijst naar de vader.

Samenvattend:

  • Voor (doop)naam: Unieke naam waarmee iemand in het dagelijks leven wordt aangesproken, gekozen bij de geboorte.
  • Achter (familie)naam: Overerfbare naam doorgegeven van ouders op kinderen, meestal die van de vader.