Welke 3 sectoren zijn er?

4 weergave

De economie wordt traditioneel ingedeeld in drie hoofdcategorieën: de primaire sector (grondstoffenwinning), de secundaire sector (verwerking/productie) en de tertiaire sector (dienstverlening). Een vierde, de quartaire sector (kennis en informatie), wordt ook wel onderscheiden.

Opmerking 0 leuk

De drie sectoren van de economie

De economie wordt doorgaans onderverdeeld in drie hoofdsectoren:

1. Primaire sector: Grondstoffenwinning

Deze sector omvat activiteiten die rechtstreeks gericht zijn op het verkrijgen van grondstoffen uit de natuur. Voorbeelden zijn landbouw, mijnbouw, bosbouw en visserij.

2. Secundaire sector: Verwerking/Productie

Deze sector omvat activiteiten die grondstoffen omzetten in afgewerkte producten. Voorbeelden zijn fabricage, bouw en nutsvoorzieningen.

3. Tertiaire sector: Dienstverlening

Deze sector omvat activiteiten die geen tastbare producten opleveren, maar wel diensten verlenen. Voorbeelden zijn financiën, gezondheidszorg, onderwijs, vervoer en detailhandel.

4. Quartaire sector: Kennis en informatie (optioneel)

Sommige economen onderscheiden ook een vierde sector, de quartaire sector. Deze sector omvat activiteiten die gericht zijn op het creëren, verwerken en verspreiden van kennis en informatie. Voorbeelden zijn onderzoek en ontwikkeling, onderwijs op hoog niveau en informatietechnologie.

Banden tussen de sectoren

De drie sectoren zijn onderling verbonden en steunen op elkaar. De primaire sector levert grondstoffen aan de secundaire sector, die op zijn beurt afgewerkte producten levert aan de tertiaire sector. De tertiaire sector biedt vervolgens diensten aan de primaire en secundaire sector, zoals transport, financiën en onderhoud.