Hoe kom je erachter of je diabetes type 1 hebt?

11 weergave
De diagnose diabetes type 1 wordt gesteld na bloedonderzoek. Een nuchtere bloedglucosewaarde boven de 7 mmol/l of een waarde boven de 11 mmol/l na een maaltijd wijst op diabetes. Herhaalde metingen zijn noodzakelijk voor een betrouwbare diagnose, waarbij tijdelijke verhogingen door ziekte worden uitgesloten. Raadpleeg uw huisarts voor verdere diagnostiek en behandeling.
Opmerking 0 leuk

Hoe weet je of je diabetes type 1 hebt?

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de cellen in de alvleesklier vernietigt die insuline produceren. Dit leidt tot een tekort aan insuline, een hormoon dat glucose (suiker) in de bloedbaan naar cellen transporteert.

De diagnose diabetes type 1 wordt gesteld na bloedonderzoek. Dit onderzoek kan aangeven of de bloedglucosewaarden te hoog zijn.

Er zijn twee soorten bloedglucosemetingen die kunnen worden gebruikt om diabetes type 1 te diagnosticeren:

  • Nuchtere bloedglucosewaarde: Deze test wordt gedaan nadat u ten minste 8 uur niet hebt gegeten. Een nuchtere bloedglucosewaarde boven de 7 mmol/l wijst op diabetes.
  • Oraal glucosetolerantietest: Deze test wordt gedaan nadat u een zoet drankje hebt gedronken. Een bloedglucosewaarde boven de 11 mmol/l twee uur na het innemen van het drankje wijst op diabetes.

Herhaalde metingen zijn noodzakelijk voor een betrouwbare diagnose, omdat tijdelijke verhogingen in de bloedglucosewaarden kunnen worden veroorzaakt door ziekte of andere factoren.

Als u denkt dat u diabetes type 1 heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk uw huisarts te raadplegen. Vroege diagnose en behandeling is belangrijk om complicaties te voorkomen.

Als u de diagnose diabetes type 1 krijgt, zal uw arts u een behandelingsplan aanbevelen dat insulinetherapie, dieet en lichaamsbeweging omvat.