Is elk ei van een kip bevrucht?

8 weergave
Een kippenei is alleen bevrucht na vijf dagen broedtijd. Dan is een donkere vlek, bestaande uit de eerste bloedvaatjes, met behulp van een lamp in het ei te zien. Zonder deze vlek is het ei onbevrucht.
Opmerking 0 leuk

Bevrucht of niet? De waarheid over kippeneieren

De vraag of elk kippenei bevrucht is, is een veelvoorkomende. Het korte antwoord is: nee, verreweg de meeste eieren die we in de supermarkt kopen zijn onbevrucht. De kip hoeft immers geen haan te zien om eieren te leggen. De eicel wordt in de eierstok van de hen gevormd, ongeacht de aanwezigheid van een haan. De legprocessen zijn volledig onafhankelijk van bevruchting.

Het idee dat een bevrucht ei zich binnen vijf dagen anders laat zien, is deels waar, maar vereist nuancering. Een bevrucht ei begint inderdaad na ongeveer vijf dagen broedtijd te ontwikkelen. Dit is het moment waarop de blastodisc, een kleine, ronde schijf van cellen op het dooier, zich begint te ontwikkelen tot een embryo. Deze ontwikkeling is zichtbaar als een kleine, donkere vlek, ook wel bloedring genoemd, die met een ovoscoop (een lamp om door eieren te kijken) te zien is. Deze vlek bestaat uit de eerste bloedvaatjes die zich vormen om de groeiende embryo van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien.

Het onderscheid is cruciaal: De aanwezigheid van deze donkere vlek na vijf dagen broedtijd is een betrouwbaar teken van bevruchting, mits het ei daadwerkelijk gedurende die vijf dagen bebroed is. Een onbevrucht ei zal deze vlek nooit vertonen. Een ei dat niet bebroed is, zal ook na vijf dagen geen donkere vlek vertonen, zelfs als het bevrucht is. De embryonale ontwikkeling start pas als het ei op de juiste temperatuur wordt gehouden. Het ei moet dus bebroed worden voor een zichtbare verandering.

In de commerciële eierproductie is het contact tussen hennen en hanen minimaal tot afwezig. De hennen leggen eieren puur door hun natuurlijke cyclus, zonder dat bevruchting nodig is. Dus de overgrote meerderheid van de eieren in de supermarkt zijn onbevrucht en bevatten geen embryo. Het is dus onmogelijk om simpelweg door naar een ei te kijken te bepalen of het ooit bevrucht is geweest, tenzij het gedurende ten minste vijf dagen bebroed is geweest. Dan pas is de aanwezigheid of afwezigheid van de bloedring een betrouwbare indicator.