Kun je met een echo de darmen zien?

1 weergave

Echografie, zoals we die kennen van bijvoorbeeld een zwangerschapsecho, is niet geschikt om direct de darmen van buitenaf te bekijken. Wel kan via endoscopische echografie, uitgevoerd via de mond of anus, de arts de darmen indirect beoordelen. Deze techniek gebruikt een endoscoop met een echoapparaat om respectievelijk slokdarm/maag/alvleesklier of anus/endeldarm/dikke darm te inspecteren.

Opmerking 0 leuk

Kan je met een echo de darmen zien?

Echografie, zoals we die kennen van bijvoorbeeld een zwangerschapsecho, is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven om beelden te maken van organen en structuren in het lichaam. Echografie is niet geschikt om direct de darmen van buitenaf te bekijken, omdat de darmen zich diep in de buikholte bevinden en er veel gas in de darmen zit, wat de geluidsgolven verstrooit.

Endoscopische echografie

Er is echter een techniek genaamd endoscopische echografie die het wel mogelijk maakt om de darmen indirect te beoordelen. Bij endoscopische echografie wordt een endoscoop, een dunne, flexibele buis met een camera aan het uiteinde, ingebracht via de mond of anus. De endoscoop is uitgerust met een echoapparaat, waarmee geluidsgolven worden uitgezonden en de weerkaatste geluidsgolven worden gebruikt om beelden te maken van de weefsels rondom de endoscoop.

  • EUS (endoscopische echografie via de bovenste gastro-intestinale tractus): Deze techniek wordt uitgevoerd via de mond en kan de slokdarm, maag, alvleesklier en galwegen visualiseren.

  • EUS (endoscopische echografie via de onderste gastro-intestinale tractus): Deze techniek wordt uitgevoerd via de anus en kan de anus, endeldarm en dikke darm visualiseren.

Endoscopische echografie is een zeer effectieve techniek voor het beoordelen van aandoeningen van de darmen, zoals ontstekingen, tumoren en bloedingen. Het biedt ook de mogelijkheid om biopten te nemen voor verder onderzoek.