Wat als bijholteontsteking niet overgaat?

10 weergave
Persisterende bijholteontsteking vereist mogelijk antibiotica. Blijft het probleem bestaan ondanks medicatie, dan kan een KNO-arts een kijkonderzoek via de neus uitvoeren om de ontsteking te lokaliseren en eventueel chirurgisch te behandelen. Een operatie is een laatste redmiddel.
Opmerking 0 leuk

Wanneer een bijholteontsteking blijft hangen: mogelijke oorzaken en behandelingen

Een bijholteontsteking, ook wel sinusitis genoemd, is een veelvoorkomende aandoening die vaak vanzelf overgaat. Maar wat als de klachten aanhouden? Persisterende sinusitis kan verschillende oorzaken hebben en vereist soms intensievere zorg.

Waarom gaat de bijholteontsteking niet over?

Een bijholteontsteking kan ontstaan door virussen, bacteriën of schimmels. Vaak verdwijnen de infectieuze triggers vanzelf, waardoor de ontsteking afneemt. Maar soms zijn de oorzaken complexer en blijft de ontsteking aanhouden. Een aantal mogelijke factoren die bijdragen aan een langdurige ontsteking zijn:

  • Een chronische infectie: In sommige gevallen is de infectie zelf al chronischer van aard, wat een aanhoudende ontsteking in de bijholten veroorzaakt. Dit is vaak lastiger te behandelen dan een acute bijholteontsteking.
  • Anatomische afwijkingen: Verschillende anatomische structuren in de neus- en bijholteholtes kunnen leiden tot een verminderde afvoer van slijm. Soms zijn deze afwijkingen aangeboren, andere keren zijn ze ontstaan door bijvoorbeeld een vroegere neusoperatie of een verwonding. Dit zorgt voor een staande waterprobleem, dat de ideale broedplaats vormt voor infecties.
  • Allergische reacties: Allergieën kunnen de bijholten irriteren en de productie van slijm vergroten, wat bijdraagt aan een chronische sinusitis.
  • Een andere onderliggende aandoening: In sommige gevallen kan een persisterende sinusitis een symptoom zijn van een andere, onderliggende aandoening zoals een immuundeficiëntie of een aandoening aan de neus.
  • Een langdurige blootstelling aan irriterende stoffen: Langdurige blootstelling aan bepaalde irriterende stoffen, zoals bepaalde chemicaliën of rook, kan de gevoeligheid van de bijholten vergroten en zo de kans op ontstekingen verhogen.

Wat zijn de volgende stappen als de bijholteontsteking niet overgaat?

Aanhoudende klachten moeten altijd aan de orde worden gesteld bij de huisarts. Deze kan een diagnose stellen en beoordelen of antibiotica nodig zijn. Blijven de klachten ondanks medicatie aanhouden, dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een KNO-arts.

De KNO-arts kan een kijkonderzoek via de neus uitvoeren, vaak met behulp van endoscopie. Dit maakt het mogelijk om de ontsteking beter te visualiseren en de mogelijke oorzaak te achterhalen. Het onderzoek kan meer precieze informatie verschaffen over anatomische afwijkingen of andere problemen die aan de basis liggen van de chronische sinusitis. Afhankelijk van de bevindingen kan de KNO-arts besluiten dat een operatie nodig is.

Wanneer is operatie noodzakelijk?

Een operatie bij een chronische sinusitis is een laatste redmiddel. Er wordt alleen geopereerd als de andere behandelingsmethoden niet het gewenste effect hebben. Het doel van een operatie is om eventuele anatomische afwijkingen te corrigeren die de afvoer van slijm belemmeren en zo herhalende infecties te voorkomen.

Het is belangrijk te benadrukken dat een tijdige en correcte diagnose en behandeling cruciaal is om mogelijke complicaties te voorkomen en een langdurig herstelproces te minimaliseren.