Welk orgaan maakt vitamine D aan?
Onze huid produceert vitamine D3 (cholecalciferol) onder invloed van zonlicht (UV-B straling). Deze pre-vitamine wordt vervolgens in vetweefsel opgeslagen en later door de lever en nieren omgezet in de actieve vorm van vitamine D.
Welk orgaan maakt vitamine D aan?
Vitamine D is een essentiële voedingsstof die een belangrijke rol speelt in de gezondheid van botten, spieren en het immuunsysteem. Het lichaam kan vitamine D op twee manieren aanmaken: door blootstelling aan zonlicht en door het eten van voedingsmiddelen die het bevatten.
De huid is het belangrijkste orgaan dat vitamine D aanmaakt. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht (ultraviolette B-straling, of UVB), produceert het een stof genaamd provitamine D3 (cholecalciferol). Deze pre-vitamine wordt vervolgens in vetweefsel opgeslagen en later door de lever en nieren omgezet in de actieve vorm van vitamine D, 1,25-dihydroxyvitamine D.
De hoeveelheid vitamine D die door de huid wordt aangemaakt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de intensiteit van de zon, de tijd van de dag, de breedtegraad en de huidskleur. Personen met een donkere huidskleur produceren minder vitamine D dan personen met een lichte huidskleur, omdat melanine, het pigment dat de huidskleur geeft, de absorptie van UVB-straling blokkeert.
Naast de huid kan het lichaam ook vitamine D aanmaken door het eten van voedingsmiddelen die het bevatten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D zijn onder andere vette vis (zoals zalm, tonijn en makreel), eieren, zuivelproducten en verrijkte voedingsmiddelen.
Hoewel het lichaam vitamine D kan aanmaken, is het voor de meeste mensen niet mogelijk om voldoende vitamine D uit alleen zonlicht en voeding te halen. Daarom is het voor de meeste mensen aan te raden om vitamine D-supplementen te nemen, vooral tijdens de donkere wintermaanden.
#Lichaam#Orgaan#Vitamine DCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.