Welke antibiotica krijg je bij voorhoofdsholteontsteking?
Welke antibiotica worden gebruikt bij voorhoofdsholteontsteking?
Voorhoofdsholteontsteking, ook bekend als sinusitis, is een ontsteking van de slijmvliezen die de holten achter het voorhoofd, de neus en de wangen bekleden. De aandoening kan worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of allergieën.
In de meeste gevallen wordt voorhoofdsholteontsteking veroorzaakt door een virus en zal vanzelf overgaan binnen 10-14 dagen. Als de aandoening echter wordt veroorzaakt door bacteriën, is behandeling met antibiotica noodzakelijk.
Antibiotica voor bacteriële voorhoofdsholteontsteking
De keuze van antibiotica voor de behandeling van bacteriële voorhoofdsholteontsteking is afhankelijk van de ernst van de infectie en de vermoedelijke verwekker.
- Amoxicilline: Dit is het meest gebruikte antibioticum voor de behandeling van bacteriële voorhoofdsholteontsteking. Het is effectief tegen de meeste bacteriën die de aandoening veroorzaken, waaronder Streptococcus pneumoniae en Haemophilus influenzae.
- Doxycycline: Dit antibioticum is een alternatief voor amoxicilline en wordt vaak gebruikt als amoxicilline niet effectief is of als de patiënt allergisch is voor penicilline (waarvan amoxicilline een derivaat is).
- Moxifloxacine: Dit antibioticum wordt gebruikt in ernstige gevallen van voorhoofdsholteontsteking of als andere antibiotica niet effectief zijn. Het is effectief tegen een breed spectrum van bacteriën, waaronder Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae en Moraxella catarrhalis.
Dosering en duur
De dosering en duur van de antibioticabehandeling worden bepaald door de arts op basis van de ernst van de infectie en de gezondheidstoestand van de patiënt. De meeste behandelingen duren 10-14 dagen.
Belangrijke opmerkingen
- Antibiotica zijn alleen effectief tegen bacteriële infecties. Ze hebben geen effect op virale voorhoofdsholteontsteking.
- Het is belangrijk om de antibioticakuur af te maken, ook al beginnen de symptomen te verbeteren. Door de kuur vroegtijdig te stoppen, kan de infectie terugkomen en resistent worden tegen antibiotica.
- Bijwerkingen van antibiotica kunnen misselijkheid, braken, diarree en huiduitslag zijn. Als u ernstige bijwerkingen ervaart, neem dan contact op met uw arts.
Commentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.