Hoe ver kunnen de belastingen teruggaan?

5 weergave

De Belastingdienst kan je aangifte drie jaar controleren, gerekend vanaf 1 januari volgend op het inkomstenjaar. Een controle in 2024 kan dus betrekking hebben op inkomsten vanaf 2021. Na drie jaar verjaart het recht op navordering, tenzij sprake is van kwade trouw.

Opmerking 0 leuk

Hoe ver kunnen de belastingen teruggaan? De verjaringstermijn nader bekeken

De vraag hoe ver de Belastingdienst terug kan gaan met belastingaanslagen is een veelvoorkomende. De meeste mensen voelen zich gerustgesteld door de gedachte dat fouten uit het verleden na een bepaalde tijd niet meer aangepast kunnen worden. Maar hoe lang is die periode precies, en zijn er uitzonderingen?

Het korte antwoord is: drie jaar. De Belastingdienst kan uw aangifte inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting in principe drie jaar lang controleren. Deze termijn begint op 1 januari van het jaar volgend op het jaar waarover de belasting geheven wordt.

Laten we dit illustreren met een voorbeeld: indien u in 2023 aangifte inkomstenbelasting doet over het jaar 2022, dan kan de Belastingdienst deze aangifte tot en met 31 december 2025 controleren. Een controle in 2024 kan dus betrekking hebben op inkomsten uit 2021. Na 31 december 2025 verjaart het recht op navordering voor het belastingjaar 2022.

Belangrijke nuance: Kwade trouw

De driejaarsverjaringstermijn geldt echter niet absoluut. Een cruciale uitzondering vormt de zogenaamde ‘kwade trouw’. Indien de Belastingdienst aantoont dat u opzettelijk onjuiste gegevens heeft verstrekt of op andere wijze bewust belasting heeft ontdoken, dan vervalt de verjaringstermijn. In dit geval kan de Belastingdienst u zelfs jaren later nog aanslaan voor de verschuldigde belasting, met mogelijke boetes en rente als gevolg. Het bewijs van kwade trouw is echter een zware last voor de Belastingdienst. De inspecteur moet concrete aanwijzingen hebben van opzet.

Andere belastingen en specifieke situaties

Bovenstaande informatie geldt voor de meest voorkomende belastingen. Voor andere belastingen, zoals bijvoorbeeld de erfbelasting, kunnen andere verjaringstermijnen gelden. Ook specifieke situaties, zoals bijvoorbeeld faillissementen, kunnen de verjaringstermijn beïnvloeden. Het is daarom altijd raadzaam om bij twijfel contact op te nemen met een belastingadviseur of de Belastingdienst zelf voor een persoonlijk advies.

Conclusie:

Hoewel de Belastingdienst in de meeste gevallen beperkt is tot een controletermijn van drie jaar, is het belangrijk om zich bewust te zijn van de uitzondering van kwade trouw. Nauwkeurigheid en eerlijkheid bij het invullen van uw belastingaangifte zijn daarom van cruciaal belang om latere problemen te voorkomen. Het is verstandig om uw administratie goed bij te houden en eventuele onduidelijkheden tijdig te laten oplossen door een professional.