Hoe ver mag de fiscus teruggaan?

22 weergave
De fiscus heeft meestal drie jaar tijd om een aangifte te controleren. Bij vermoeden van fraude kan dit verlengd worden tot zeven jaar, inclusief de belastingheffing over alle toen niet aangegeven inkomsten.
Opmerking 0 leuk

Hoe ver mag de Belastingdienst teruggaan?

De Belastingdienst heeft doorgaans drie jaar de tijd om een belastingaangifte te controleren. Deze termijn wordt de ‘aanslagtermijn’ genoemd. Dit betekent dat de Belastingdienst binnen drie jaar na het jaar waarin de aangifte is ingediend, nog een controle kan uitvoeren.

Verlenging aanslagtermijn

In sommige gevallen kan de aanslagtermijn worden verlengd tot zeven jaar. Dit is mogelijk wanneer de Belastingdienst vermoedt dat er sprake is van fraude. Bij fraude gaat het om opzettelijk onjuiste of onvolledige informatie verstrekken aan de Belastingdienst.

Als de Belastingdienst fraude vermoedt, kan zij een ‘voorlopige aanslag’ opleggen. Deze voorlopige aanslag is gebaseerd op de informatie die de Belastingdienst op dat moment heeft. De Belastingdienst heeft dan nog zeven jaar de tijd om een definitieve aanslag op te leggen, mits de fraude binnen die termijn kan worden bewezen.

Belastingheffing over niet-aangegeven inkomsten

Als de Belastingdienst bij een controle ontdekt dat er inkomsten niet zijn aangegeven, kan zij over deze inkomsten alsnog belasting heffen. Dit geldt zowel voor de aanslagtermijn van drie jaar als voor de verlengde aanslagtermijn van zeven jaar.

Wat kunt u doen?

Als u een controle van de Belastingdienst krijgt, is het belangrijk om zo goed mogelijk mee te werken. Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten kunt overleggen en wees eerlijk over uw financiële situatie.

Heeft u vragen over de controle of vermoedt u dat er sprake is van fraude, dan is het raadzaam om een belastingadviseur in te schakelen. Een belastingadviseur kan u helpen om uw rechten te beschermen en ervoor te zorgen dat u niet onterecht wordt belast.