Hoeveel maanden na overlijden erfbelasting?

5 weergave

Binnen vier maanden na het overlijden ontvangen de erfgenamen een brief waarin wordt vermeld of zij aangifte erfbelasting moeten doen. Deze brief wordt gestuurd naar een van de erfgenamen, meestal de partner of het oudste kind van de overledene.

Opmerking 0 leuk

Erfbelasting: binnen hoeveel maanden aangifte doen?

Na het overlijden van een dierbare moeten de erfgenamen binnen een bepaalde termijn aangifte doen voor de erfbelasting. Deze termijn bedraagt vier maanden.

Ontvangst aangiftebrief

Binnen vier maanden na het overlijden ontvangen de erfgenamen een brief van de Belastingdienst waarin staat of zij aangifte erfbelasting moeten doen. Deze brief wordt gestuurd naar een van de erfgenamen, meestal de partner of het oudste kind van de overledene.

Inhoud aangiftebrief

De aangiftebrief bevat de volgende informatie:

  • Of er aangifte erfbelasting moet worden gedaan
  • De termijn waarbinnen de aangifte moet worden ingediend
  • Een aangifteformulier
  • Een toelichting op de aangifte

Aangifte verplichting

Niet alle erfgenamen zijn verplicht om aangifte erfbelasting te doen. Dit is alleen het geval als de totale waarde van de erfenis boven een bepaalde vrijstelling uitkomt. Voor 2023 bedraagt deze vrijstelling € 22.912 per persoon voor een kind of pleegkind van de overledene. Voor andere erfgenamen, zoals een partner, ouder of broer/zus, bedraagt de vrijstelling € 67.263.

Aangiftetermijn

De termijn voor het indienen van de aangifte erfbelasting is acht maanden na het overlijden. Deze termijn kan op verzoek worden verlengd.

Gevolgen van te late aangifte

Als de aangifte erfbelasting te laat wordt ingediend, kan de Belastingdienst een boete opleggen. De hoogte van de boete is afhankelijk van de mate van vertraging.

Hoe aangifte doen?

De aangifte erfbelasting kan online of per post worden ingediend. Online aangifte doen kan via de website van de Belastingdienst. Per post aangifte doen kan door het ingevulde aangifteformulier te sturen naar het adres dat op de aangiftebrief vermeld staat.