Waar heb je recht op als je thuiswerkt?

13 weergave
Werkgevers mogen, belastingvrij, extra kosten die thuiswerken met zich meebrengt vergoeden. Denk aan verhoogd energieverbruik, extra verwarming, en kantoorartikelen zoals koffie en papier. De hoogte van deze vergoeding is niet wettelijk vastgelegd en is onderhandelingsgevoelig.
Opmerking 0 leuk

Thuiswerken: Welke vergoedingen kun je van je werkgever verwachten?

Steeds meer Nederlanders werken vanuit huis, of dat nu fulltime is of een paar dagen per week. Maar wat veel mensen niet weten, is dat je werkgever bepaalde kosten die hiermee gepaard gaan, belastingvrij mag vergoeden. Denk aan de hogere energierekening door extra verwarming en verlichting, maar ook aan kleine kantoorbenodigdheden. Welke vergoedingen kun je precies verwachten en hoe pak je dit aan?

De wet schrijft niet voor welke vergoedingen een werkgever moet uitkeren aan thuiswerkers. Er is dus geen wettelijk vastgesteld bedrag waar je recht op hebt. Wel staat vast dat werkgevers een onbelaste vergoeding mogen geven voor de extra kosten die thuiswerken met zich meebrengt. Dit opent de deur voor overleg en maakt de hoogte van de vergoeding onderhandelingsgevoelig.

Welke kosten kunnen vergoed worden?

De belastingvrije vergoeding kan betrekking hebben op diverse kostenposten, waaronder:

  • Verhoogd energieverbruik: Denk aan extra kosten voor verwarming, verlichting en het gebruik van apparatuur zoals je computer en printer.
  • Kantoorartikelen: Pennen, papier, printerinkt, nietjes – kortom, alle kleine benodigdheden die je normaal gesproken op kantoor zou gebruiken.
  • Koffie, thee en andere kleine consumpties: Ook de kosten voor koffie, thee en andere dranken die je normaal gesproken op kantoor zou nuttigen, kunnen worden vergoed.
  • Inrichting thuiswerkplek (gedeeltelijk): Overleg met je werkgever over de mogelijkheden voor een (gedeeltelijke) vergoeding voor bijvoorbeeld een ergonomische bureaustoel of een tweede beeldscherm. Let op: de regels hiervoor zijn complexer en vaak afhankelijk van de CAO of bedrijfsregeling.

Hoe regel je een thuiswerkvergoeding?

Het is belangrijk om proactief het gesprek aan te gaan met je werkgever. Bereid je goed voor door na te denken over welke extra kosten je maakt door thuis te werken. Een concrete onderbouwing van je kosten, bijvoorbeeld aan de hand van je energierekening, versterkt je positie.

Bespreek met je werkgever welke vergoeding redelijk is en hoe deze wordt uitgekeerd. Dit kan bijvoorbeeld een vast bedrag per maand zijn, of een vergoeding op basis van declaraties. Leg de afspraken vast, bijvoorbeeld in een addendum bij je arbeidsovereenkomst.

Conclusie:

Hoewel er geen wettelijk recht is op een specifieke thuiswerkvergoeding, biedt de wet wel de mogelijkheid voor een belastingvrije vergoeding van extra kosten. Door het gesprek aan te gaan met je werkgever en goed voorbereid te zijn, kun je tot een passende regeling komen die recht doet aan de kosten die je maakt door thuis te werken. Durf te onderhandelen en zorg voor duidelijke afspraken!