Wat kan een alleenstaande moeder aanvragen?

5 weergave

Als alleenstaande moeder kun je diverse regelingen aanvragen, zoals kinderbijslag, kindgebonden budget, de alleenstaande ouderkop in de belastingaangifte, kinderopvangtoeslag, inkomensafhankelijke combinatiekorting en eventueel bijstand, afhankelijk van je inkomen en gezinssituatie. Precieze bedragen en voorwaarden verschillen per regeling.

Opmerking 0 leuk

Regelingen voor alleenstaande moeders

Als alleenstaande moeder heb je recht op verschillende regelingen die je financiële situatie kunnen ondersteunen. Deze regelingen zijn bedoeld om de kosten van het alleen opvoeden van kinderen te verlichten en je te helpen een stabiel inkomen te behouden.

1. Kinderbijslag

Kinderbijslag is een maandelijkse uitkering die je ontvangt voor elk kind tot 18 jaar (of tot 21 jaar als het kind studeert). De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van het kind en de samenstelling van je huishouden.

2. Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke toeslag voor kinderen tot 18 jaar. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van je inkomen, het aantal kinderen en de leeftijd van de kinderen.

3. Alleenstaande ouderkop in de belastingaangifte

Als alleenstaande ouder kun je in je belastingaangifte een alleenstaande ouderkop aanvragen. Deze kop verhoogt je heffingskorting, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

4. Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van je inkomen, het aantal kinderen en de leeftijd van de kinderen.

5. Inkomensafhankelijke combinatiekorting (ICK)

De ICK is een inkomensafhankelijke korting op de inkomstenbelasting. Als je kinderen hebt, heb je recht op een hogere ICK.

6. Bijstand

Als je inkomen en vermogen te laag zijn om rond te komen, kun je in aanmerking komen voor bijstand. Bijstand is een financiële uitkering die bedoeld is om je basisbehoeften te dekken.

Precieze bedragen en voorwaarden

De precieze bedragen en voorwaarden van deze regelingen verschillen per regeling. Voor meer informatie en om na te gaan of je in aanmerking komt, kun je terecht op de websites van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de Belastingdienst.