Welk loon voor belastingaangifte?
Je belastingaangifte start met je brutoloon over het voorgaande jaar. Dit is het totale bedrag dat je verdiend hebt vóór aftrek van belastingen en premies. Op je jaaropgave staat dit vaak vermeld als loon voor loonheffing of fiscaal loon, simpelweg je volledige jaarsalaris zonder enige inhouding.
Welk loon gebruik je voor je belastingaangifte?
Je belastingaangifte invullen kan een flinke klus lijken. Een goed startpunt is weten welk loon je precies moet opgeven. Het gaat hier om je brutoloon over het afgelopen jaar. Simpel gezegd: al het geld dat je verdiend hebt voordat er belastingen en premies vanaf zijn getrokken.
Denk hierbij aan je maandelijkse salaris, maar vergeet ook andere inkomstenbronnen niet die onder de loonbelasting vallen. Denk aan vakantiegeld, bonussen, overwerktoeslagen en provisies. Ook vergoedingen voor bijvoorbeeld reiskosten of een leaseauto tellen vaak mee, al gelden hier soms specifieke regels.
Op je jaaropgave, die je van je werkgever ontvangt, vind je het juiste bedrag terug. Dit wordt vaak aangeduid als loon voor loonheffing of fiscaal loon. Het is in feite je volledige jaarsalaris, zonder enige inhouding. Controleer deze jaaropgave goed. Klopt alles? Staan alle inkomsten vermeld?
Let op: het brutoloon is niet hetzelfde als het nettobedrag dat je maandelijks op je rekening gestort krijgt. Dat is immers al verminderd met belastingen en premies. Gebruik dus echt het brutoloon van je jaaropgave voor je aangifte.
Twijfel je over welk bedrag je moet gebruiken, of heb je inkomsten uit meerdere bronnen? Raadpleeg dan de website van de Belastingdienst of schakel de hulp in van een belastingadviseur. Zo voorkom je fouten en zorg je ervoor dat je aangifte correct is. Een juiste aangifte kan je uiteindelijk geld besparen!
#Belastingaangifte#Loonbelasting#Welk LoonCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.