Hvad skal der til for at ændre bopælsforældre?

0 udsigt

Hvis en forælder ønsker at ændre barnets bopæl, er det lovpligtigt at informere den anden forælder mindst seks uger før den planlagte flytning. Denne regel gælder uanset forældremyndighedsforholdet – det vil sige, om forældrene har fælles forældremyndighed, én forælder har den alene, eller den anden forælder slet ikke har forældremyndighed.

Kommentar 0 kan lide

Forældres ansvar ved ændring af bopælsforældre

I Danmark kræver en ændring af barnets bopælsforældre lovpligtig underretning af den anden forælder med mindst seks ugers varsel. Denne bestemmelse gælder uanset forældremyndighedens fordeling.

Forældremyndighed og bopælsforældreskab

Forældremyndigheden henviser til forældrenes retlige ansvar for at træffe beslutninger om deres børns opvækst og velfærd. Den kan udøves af begge forældre i fællesskab (fælles forældremyndighed) eller af den ene forælder alene (enlig forældremyndighed).

Bopælsforælderskabet, derimod, betegner den forælder, som barnet primært bor hos. Det har ikke nødvendigvis betydning for, hvem der har forældremyndigheden.

Underretningspligt

Lovgivningen pålægger den forælder, der ønsker at ændre barnets bopælsforældre, at informere den anden forælder mindst seks uger før den planlagte flytning. Denne underretning skal ske skriftligt og skal angive den nye adresse og det tidspunkt, hvor barnet skal flytte.

Formål med underretningspligten

Formålet med underretningspligten er at give den anden forælder mulighed for at tage stilling til flytningen og eventuelt gøre indsigelse. Det er vigtigt at give modparten tilstrækkelig tid til at forberede sig og overveje de potentielle konsekvenser for barnet.

Konsekvenser ved manglende underretning

Hvis den flyttende forælder undlader at informere den anden forælder med det foreskrevne varsel, kan det få alvorlige konsekvenser. Modparten kan anlægge sag ved retten og kræve barnets tilbagelevering. Derudover kan den flyttende forælder blive pålagt bødestraf eller fængsel.

Undtagelser

Der er visse situationer, hvor underretningspligten ikke gælder. For eksempel hvis den flyttende forælder har et polititilhold mod den anden forælder. Det kan også være undtaget, hvis flytningen sker på grund af akut nødsituation, eller hvis flytningen er aftalt med den anden forælder.

Det er dog altid tilrådeligt at informere den anden forælder, selv i undtagelsessituationer. Derved sikrer man både barnets og forældrenes bedst mulige interesser.