Hvem hæfter for identitetstyveri?

8 udsigt

Identitetsmisbrug beskyttes man typisk mod. Du hæfter normalt ikke for aftaler, du ikke har indgået selv.

Kommentar 0 kan lide

Din identitet, dit ansvar: Hvem hæfter for identitetstyveri?

Identitetstyveri er en voksende trussel i den digitale tidsalder. Men hvem bærer egentlig ansvaret, når din identitet misbruges til at optage lån, købe varer eller begå anden kriminalitet?

Den gode nyhed er, at du som udgangspunkt ikke hæfter for aftaler, du ikke selv har indgået. Det gælder også, selvom en anden person har brugt dine personlige oplysninger til at foregive at være dig.

Loven om forbrugeraftaler beskytter dig mod identitetstyveri. Den fastslår, at en aftale kun er bindende, hvis du har givet dit samtykke. Har du ikke givet samtykke til en given aftale, kan du derfor normalt ikke holdes ansvarlig.

Bevisbyrden ligger dog hos dig. Det betyder, at du skal kunne bevise, at du ikke selv har indgået aftalen. Dette kan være vanskeligt, men der er hjælp at hente:

  • Anmeld identitetstyveriet til politiet: Politianmeldelsen er et vigtigt bevis i sagen.
  • Kontakt din bank og andre kreditorer: Spær dine konti og kort, og informer dem om identitetstyveriet.
  • Gem al dokumentation: Opbevar al kommunikation, du har haft med politiet, banken og andre relevante parter.
  • Overvej at tilmelde dig et “identitetstyveri-beredskab”: Flere virksomheder tilbyder services, der hjælper dig med at opdage og håndtere identitetstyveri.

Selvom loven er på din side, er det vigtigt at være proaktiv i forebyggelsen af identitetstyveri. Vær forsigtig med, hvem du deler dine personlige oplysninger med, både online og offline. Hold øje med mistænkelig aktivitet på dine konti, og brug stærke, unikke passwords til alle dine online profiler.

Husk, at identitetstyveri kan have alvorlige konsekvenser. Ved at være opmærksom og træffe de nødvendige forholdsregler kan du minimere risikoen for at blive ramt.