Kan man fortryde en underskrift?

4 udsigt

En underskrift på en kontrakt er bindende og kan ikke fortrydes. Bekræftelsen af forståelsen af kontraktens indhold sker ved underskrivelsen, der dermed skaber en juridisk forpligtelse til at overholde aftalen. Ingen mulighed for tilbagetræden foreligger efter underskrift.

Kommentar 0 kan lide

Underskrevet er Underskrevet? Sandheden Om Fortrydelsesret Efter En Underskrift.

Vi kender alle det. Det øjeblik hvor kuglepennen rammer papiret, og en underskrift besegler en aftale. Det kan være en stor lettelse, en spændende begyndelse eller… måske en snigende fornemmelse af fortrydelse. Men hvad nu, hvis du efterfølgende fortryder din underskrift? Er du så låst fast for evigt?

Den simple, men skræmmende korte version er: Som udgangspunkt er en underskrift bindende. Underskrivelsen er en juridisk handling, der bekræfter, at du har læst, forstået og accepteret vilkårene i en kontrakt. Den skaber en forpligtelse til at overholde aftalen, og som hovedregel er der ikke en automatisk “fortrydelsesknap” du kan trykke på.

Men fortvivl ikke helt! Der er nemlig undtagelser.

Selvom den grundlæggende regel er bindende underskrift, så findes der scenarier, hvor du kan komme ud af en aftale efter at have underskrevet den. Disse scenarier afhænger af mange faktorer, og det er vigtigt at være opmærksom på dem:

  • Fortrydelsesret i henhold til lovgivning: Nogle love giver dig en lovpligtig fortrydelsesret. Det gælder typisk ved visse typer af køb, for eksempel ved fjernsalg (internethandel, telefonsalg) eller ved visse typer af finansielle ydelser. Her er der ofte en fastsat periode (typisk 14 dage), hvor du uden begrundelse kan fortryde aftalen.
  • Fortrydelsesret i henhold til aftalen: Nogle kontrakter indeholder en frivillig fortrydelsesret. Det kan f.eks. være en klausul i en købsaftale af en bolig, der giver køberen mulighed for at fortryde inden for en vis periode mod betaling af en kompensation. Læs altid kontrakten grundigt for at se, om der er en sådan klausul.
  • Ugyldighedsgrunde: En aftale kan erklæres ugyldig, hvis den er indgået under visse omstændigheder. Det kan være tilfældet, hvis du er blevet vildledt, truet eller har været ude af stand til at forstå konsekvenserne af din underskrift (f.eks. grundet sindssygdom).
  • Væsentlig misligholdelse: Hvis den anden part bryder aftalen væsentligt, kan det give dig ret til at hæve aftalen. Dette betyder, at du kan komme ud af aftalen, fordi den anden part ikke har overholdt sin del af den.
  • Aftale med modparten: Den mest oplagte (og ofte mest oversete) mulighed er at tale med modparten. Hvis begge parter er enige om at annullere aftalen, kan det lade sig gøre, selvom der ikke er nogen lovpligtig eller kontraktuel fortrydelsesret.

Forebyggelse er bedre end helbredelse

Den bedste måde at undgå at havne i en situation, hvor du fortryder en underskrift, er at være grundig fra starten.

  • Læs alt grundigt: Læs kontrakten flere gange, og sørg for at du forstår alle vilkår og betingelser.
  • Spørg, hvis du er i tvivl: Undlad ikke at stille spørgsmål til sælgeren eller udlejer, hvis der er noget, du ikke forstår.
  • Søg juridisk rådgivning: Ved større og mere komplekse aftaler kan det være en god idé at søge juridisk rådgivning, inden du underskriver.
  • Underskriv ikke under pres: Giv dig selv tid til at tænke over det, og lad dig ikke presse til at underskrive noget, du ikke er komfortabel med.

Konklusion:

Selvom en underskrift som udgangspunkt er bindende, findes der undtagelser. Det er afgørende at kende sine rettigheder, og at være grundig inden man underskriver en kontrakt. Hvis du fortryder en underskrift, er det vigtigt at handle hurtigt og søge juridisk rådgivning, for at undersøge dine muligheder. Husk, at forebyggelse altid er bedre end helbredelse, så tag dig tid til at læse, forstå og overveje, inden du sætter din underskrift.