Kan min udlejer hæve huslejen?

0 udsigt

Uddrag: Udlejer må først kræve huslejestigning efter det lejedes værdi 2 år efter lejemålets indgåelse, eller 2 år efter sidste lejeforhøjelse med begrundelse i denne regel. Lejeforhøjelsen kan kræves uanset aftalt uopsigelighed. Lejeforhøjelsen kan ske med 3 måneders varsel.

Omformulering (45 ord):

Huslejen kan justeres opad med henvisning til boligens markedsværdi, men tidligst to år efter lejemålets start eller seneste regulering på dette grundlag. En sådan stigning er tilladt, selvom lejekontrakten indeholder en aftale om uopsigelighed. Udlejer skal give lejeren skriftlig besked om stigningen mindst tre måneder før, den træder i kraft.

Kommentar 0 kan lide

Kan din udlejer hæve huslejen? En guide til dine rettigheder.

At leje en bolig kan være en jungle af regler og paragraffer, og et af de mest omdiskuterede emner er huslejestigninger. Hvornår kan din udlejer hæve huslejen, og hvor meget kan den stige? Denne artikel giver dig et overblik over dine rettigheder som lejer.

En almindelig misforståelse er, at udlejere frit kan hæve huslejen, når de vil. Det er dog langt fra tilfældet. Reglerne for huslejestigninger er strenge, og din udlejer skal følge dem nøje. En af de vigtigste regler er den såkaldte “to-års-regel”.

To-års-reglen:

Denne regel betyder, at din udlejer tidligst kan hæve huslejen med henvisning til boligens markedsværdi to år efter lejemålets start eller to år efter den seneste regulering baseret på samme princip. Det er altså ikke nok, at der er gået to år siden en eventuel anden form for huslejestigning, f.eks. pga. forbedringer i boligen. Det skal specifikt være to år siden en stigning, der er begrundet i markedsværdien.

Uopsigelighed beskytter ikke mod stigninger:

Selvom din lejekontrakt indeholder en aftale om uopsigelighed, kan din udlejer stadig hæve huslejen i henhold til to-års-reglen og markedslejen. Uopsigelighed betyder blot, at lejemålet ikke kan opsiges af udlejer i den aftalte periode, men det forhindrer ikke justeringer af huslejen.

Varslingskrav:

Inden en huslejestigning træder i kraft, skal din udlejer give dig skriftlig besked med mindst tre måneders varsel. Denne varsling skal indeholde en klar begrundelse for stigningen, herunder dokumentation for den påståede markedsleje, f.eks. sammenlignelige lejemål.

Hvad kan du gøre, hvis du er uenig i stigningen?

Hvis du mener, at den foreslåede huslejestigning er urimelig, bør du kontakte din udlejer og bede om en begrundelse og dokumentation. Hvis du stadig er uenig, kan du indbringe sagen for Huslejenævnet. De kan vurdere, om stigningen er i overensstemmelse med reglerne og den lokale markedsleje. Det er vigtigt at reagere inden for den fastsatte frist, typisk fire uger efter modtagelsen af varslet.

Husk at sætte dig grundigt ind i dine rettigheder som lejer. Ved at kende reglerne kan du bedre forhandle med din udlejer og sikre dig en fair husleje.