Hvor meget syg må man være på et år?
Offentligt ansatte kan være sygemeldte så længe lægen dokumenterer sygdom. Privatansatte kan opsiges efter 120 sygedage inden for et år, medmindre der er tale om en anden aftale. Den konkrete sygefraværsgrænse afhænger derfor af din ansættelseskontrakt og arbejdsgiverens politik.
Hvor meget sygdom er tilladt på et år?
Som ansat er det naturligt at opleve perioder med sygdom, hvor man ikke er i stand til at arbejde. I Danmark findes der forskellige regler for, hvor meget sygdom offentligt og privat ansatte kan tillade sig på et år.
Offentligt ansatte
Offentligt ansatte har ret til at være sygemeldte i den periode, hvor deres læge dokumenterer, at de er syge. Der er altså ikke en fastsat grænse for sygefravær for offentligt ansatte.
Privatansatte
Privatansatte kan opsiges efter 120 sygedage inden for et år, medmindre der er aftalt andet i ansættelseskontrakten. Det betyder, at arbejdsgiveren kan vælge at opsige en privatansat medarbejder, der har været sygemeldt i mere end 120 dage inden for et år.
Det er dog vigtigt at understrege, at arbejdsgiveren ikke må opsige en medarbejder på grund af sygdom, hvis sygdommen er relateret til graviditet, barsel eller arbejdsrelaterede forhold. I sådanne tilfælde er der særlige regler, der beskytter medarbejderen mod opsigelse.
Konkret sygefraværsgrænse
Den konkrete sygefraværsgrænse, der gælder for dig, afhænger derfor af din ansættelseskontrakt og din arbejdsgivers politik. Det er derfor vigtigt at sætte sig ind i de regler, der gælder på din arbejdsplads.
Hvis du er i tvivl om, hvor meget sygdom du er tilladt at have på et år, anbefales det at kontakte din fagforening eller din arbejdsgiver for at få vejledning.
#Sundhed#Sygdom#SygefraværKommenter svaret:
Tak for dine kommentarer! Din feedback er meget vigtig, så vi kan forbedre vores svar i fremtiden.