Hvor mange danskere spiser gås juleaften?

6 udsigt

Juleaften foretrækker de fleste danskere and (flertallet), efterfulgt af flæskesteg. Gås er et mindre populært valg, kun 5% af de julefejrende danskere vælger denne ret. Medisterpølse og kalkun ligger også lavere på listen.

Kommentar 0 kan lide

Gåsen på julebordet: En sjælden gæst i de danske hjem

Juleaften er synonymt med duften af stegt mad, hygge og familie. Men mens andens saftige kød og flæskestegens sprøde svær dominerer de danske juleborde, er gåsen en mere beskeden gæst. Selvom den traditionelt hører julen til, og mange har positive minder forbundet med den, er den langt fra det mest populære valg blandt danske julefejrende.

Hvor mange danskere så rent faktisk vælger at servere den sprøde fugl juleaften? Svaret, baseret på forskellige undersøgelser og skøn, peger på et betydeligt mindretal. Kun omkring 5% af de familier, der holder jul, vælger at servere gås. Dette placerer den langt nede på listen over julemiddags favoritter, efterfulgt af en række andre retter som medisterpølse og kalkun. Anden, med sin ubestridte popularitet, indtager suverænt førerpositionen, efterfulgt af den altid populære flæskesteg.

Men hvorfor er gåsen så forholdsvis upopulær i sammenligning? Svaret er sandsynligvis flerfoldigt. For det første kræver tilberedning af gås mere tid og erfaring end and eller flæskesteg. Den kræver en specifik tilberedningsteknik for at opnå den optimale sprødhed og saftighed, hvilket kan afskrække mange. For det andet er gås generelt dyrere end andre alternativer. Og endelig er det muligt, at traditionen med gås juleaften simpelthen er ved at falme ud til fordel for mere velkendte og ”sikre” retter.

På trods af den lave popularitet, er gåsen dog stadig en del af den danske juletradition for mange. For dem, der vælger den, repræsenterer den ofte en særlig, nostalgisk dimension af julen, forbundet med barndomsminder og familietraditioner. Gåsen er altså ikke blot en spise, men en repræsentant for en lang og varieret historie i det danske køkken. Selvom den kun pryder et mindre antal juleborde, bevarer den sin unikke plads i den danske julehistorie.