Hvilke kørekort er gyldige i Danmark?

4 udsigt

Hvis du flytter til Danmark og har et gyldigt kørekort udstedt i et EU-land, på Færøerne, Island, i Liechtenstein eller Norge, kan du som udgangspunkt fortsætte med at bruge det. Er dit kørekort derimod udstedt uden for disse områder, skal du supplere det med et internationalt kørekort, så længe du ikke har fast bopæl her.

Kommentar 0 kan lide

Hvilket kørekort kan du bruge i Danmark? En guide til gyldighedsregler

Drømmer du om at opleve Danmarks smukke landskaber bag rattet? Eller skal du blot have hverdagen til at fungere med bil efter en flytning? Så er det vigtigt at vide, hvilke regler der gælder for dit kørekort. Heldigvis er reglerne relativt simple, men der er alligevel nogle ting, du skal være opmærksom på.

Kørekort fra EU/EØS-lande og Norden: Som udgangspunkt frit spil

Har du et gyldigt kørekort udstedt i et EU-land, et EØS-land (Island, Liechtenstein og Norge) eller på Færøerne, er der gode nyheder. Du kan nemlig som udgangspunkt fortsætte med at bruge dit kørekort i Danmark, uden at skulle ombytte det til et dansk kørekort.

Dette gælder under forudsætning af, at:

  • Dit kørekort er gyldigt i det land, hvor det er udstedt.
  • Du opfylder de danske alderskrav for de pågældende køretøjskategorier.
  • Dit kørekort ikke er blevet inddraget eller er begrænset af helbredsmæssige årsager.

Kørekort fra lande uden for EU/EØS og Norden: Internationalt kørekort er et must (i visse tilfælde)

Situationen er lidt anderledes, hvis dit kørekort er udstedt i et land uden for EU/EØS og Norden. Her afhænger gyldigheden af, om du har fast bopæl i Danmark eller ej.

  • Uden fast bopæl: Hvis du er i Danmark på et midlertidigt ophold, for eksempel som turist, kan du bruge dit udenlandske kørekort, hvis det er ledsaget af et internationalt kørekort. Det internationale kørekort skal være udstedt i samme land som dit nationale kørekort.

  • Med fast bopæl: Når du har fået fast bopæl i Danmark, gælder dit udenlandske kørekort kun i en begrænset periode. Derefter skal du ombytte det til et dansk kørekort. Denne periode varierer, men er typisk 90 dage. Det anbefales derfor at undersøge dine muligheder for ombytning hurtigst muligt efter registrering af din faste bopæl.

Vigtigt at huske:

  • Gyldighedsperioder: Hold altid øje med gyldighedsperioden på dit kørekort. Et udløbet kørekort er ikke gyldigt, uanset hvor det er udstedt.
  • Ombytning: Hvis du skal ombytte dit udenlandske kørekort til et dansk, kan du kontakte Borgerservice i din kommune for at få information om proceduren og de nødvendige dokumenter. Du skal sandsynligvis bestå en teori- og/eller køreprøve.
  • Inddragelse og begrænsninger: Et kørekort, der er inddraget eller begrænset i udstedelseslandet, er heller ikke gyldigt i Danmark.

Konklusion:

At kende reglerne for gyldighed af kørekort i Danmark er essentielt, uanset om du er nyankommen eller blot er på et kort visit. Ved at sætte dig ind i reglerne sikrer du dig, at du overholder loven og kan nyde friheden ved at køre i Danmark. Husk altid at kontakte de relevante myndigheder for den mest aktuelle information og specifik rådgivning i forhold til din situation. God tur!