Hvor meget kan man trække fra i kørsel som selvstændig?

3 udsigt

Kørselsfradraget for selvstændige er beskrevet i C.C.2.2.2.6 på Skattestyrelsens hjemmeside.

Kommentar 0 kan lide

Kørselsfradrag for selvstændige: En guide til at navigere i reglerne

At være selvstændig byder på mange fordele, men det medfører også en kompleks skattemæssig jungle. En af de hyppigst stillede spørgsmål er: Hvor meget kan jeg trække fra i kørsel? Svaret er desværre ikke simpelt, da det afhænger af flere faktorer. Denne artikel giver dig et overblik over de vigtigste punkter, men husk at Skattestyrelsens vejledning (C.C.2.2.2.6) altid er den endelige autoritet.

Hvad kan du trække fra?

Du kan trække fra udgifter til kørsel, der er direkte relateret til din virksomhed. Det betyder, at en tur til supermarkedet for at købe ind til din egen frokost ikke kan fratrækkes, mens en tur til en kunde eller til et møde hos en leverandør kan. Nøglen er direkte forbindelse til erhvervet.

Dokumentation er altafgørende:

For at sikre et korrekt kørselsfradrag er grundig dokumentation afgørende. Dette betyder, at du skal kunne dokumentere følgende for hver kørsel:

  • Dato: Hvornår fandt kørslen sted?
  • Start- og slutdestination: Hvor kørte du fra og til? Vær præcis med adresser.
  • Formål: Hvorfor kørte du? En kort, præcis beskrivelse af møde, levering, kunde-besøg etc. er nødvendigt.
  • Kilometertal: Brug en kilometertæller eller en kørebog til at registrere kilometerantallet.
  • Kørselsrelateret virksomhedsrelateret tidsforbrug (særligt vigtigt ved delvis erhvervsmæssig brug af køretøjet): Dokumentér i timer hvor meget af kørslen, der har været i forbindelse med virksomheden og hvor meget der har været privat. Et eksempel kunne være 10 minutters kørsel til et kundemøde, og 20 minutters kørsel hjem.

Kørselsfradragets størrelse:

Størrelsen af dit kørselsfradrag afhænger af flere faktorer:

  • Type køretøj: Fradraget beregnes forskelligt for biler, motorcykler, cykler osv.
  • Erhvervsmæssig brug: Hvis du bruger din bil både privat og erhvervsmæssigt, skal du opdele kørselsudgifterne proportionalt. Du kan ikke trække fuldt fra for alle kørte kilometer. Her er nøjagtig dokumentation yderst vigtig.
  • Afstand: Afstanden mellem start- og slutdestination er naturligvis relevant for beregningen.
  • Skattemæssige regler: Skattesatser og regler ændres årligt, så det er vigtigt at holde sig opdateret.

Elektroniske kørebøger:

Flere applikationer og online tjenester tilbyder hjælp til at registrere og dokumentere kørsel. Disse kan være til stor hjælp i at holde styr på dine kørselsudgifter. Husk dog altid at tjekke, at den valgte løsning opfylder Skattestyrelsens krav til dokumentation.

Konklusion:

Kørselsfradraget for selvstændige kan være en betydelig post i din skatteberegning, men det kræver nøjagtig dokumentation og forståelse af reglerne. Brug denne artikel som en guide, men husk at konsultere Skattestyrelsens hjemmeside (og eventuelt en skatterådgiver) for de mest opdaterede oplysninger og for at sikre, at du får det korrekte fradrag. Ufuldstændig eller mangelfuld dokumentation kan føre til afvisning af dit fradrag.