Hvorfor kan jeg ikke se min lægejournal?
Du kan ikke se din lægejournal online, hvis den er fra før den blev elektronisk. I så fald skal du kontakte det behandlingssted, hvor det skete. Ønsker du, at andre personer skal se din journal, kan du give dem en fuldmagt.
Min lægejournal: Hvorfor ser jeg den ikke?
I en tid præget af digitalisering og let adgang til information, kan det være frustrerende at støde på begrænsninger ved at tilgå sin egen lægejournal. Mange forventer at kunne logge på en portal og se alt fra blodprøveresultater til tidligere konsultationer. Men realiteten er mere nuanceret. Hvorfor kan du ikke altid se din fulde lægejournal online?
Svaret ligger ofte i journalens alder og den måde, den er blevet opbevaret på. Det danske sundhedssystem har gradvis digitaliseret patientjournaler, men processen er ikke sket natten over. Hvis din lægebehandling fandt sted før din læge eller klinik implementerede elektronisk journalføring, vil din journal sandsynligvis være fysisk arkiveret – som papirer i en mappe. Disse oplysninger er ikke automatisk tilgængelige online.
Hvad gør du så?
Hvis du søger information fra en periode, hvor journalføringen var manuel, er din eneste mulighed at kontakte det pågældende behandlingssted direkte. Det kan være en specifik afdeling på et hospital, din praktiserende læge, eller en anden klinik, hvor du har modtaget behandling. Du skal være forberedt på at identificere dig korrekt, og afhængig af stedet, kan der være en ventetid på at få udleveret de relevante oplysninger. Det er en god idé at have specifikke spørgsmål klar til at lette processen og sikre, at du modtager den information du har brug for.
Deling af dine oplysninger: Fuldmagter er vejen frem
Hvis du ønsker, at en anden person – f.eks. en pårørende eller en fuldmægtig – skal have adgang til din lægejournal, kan du give dem en fuldmagt. Denne fuldmagt skal udformes korrekt og angive præcist, hvilke oplysninger personen har ret til at se og hvem der har ret til at se dem. Det er vigtigt at være opmærksom på, at fuldmagten kun gælder for den del af journalen, der er specificeret i dokumentet.
Fremtidens patientjournaler:
Med den fortsatte digitalisering af sundhedsvæsenet vil adgangen til patientjournaler sandsynligvis blive endnu lettere. Men indtil da, er det essentielt at være opmærksom på, at ikke alle journaler er digitalt tilgængelige. Det er en god idé at stille spørgsmål til dit behandlingsteam, hvis du er i tvivl om adgangen til dine oplysninger. Åben kommunikation med sundhedspersonalet er afgørende for at sikre, at du får den bedst mulige behandling og adgang til din medicinske historie.
#Adgang#Lægejournal#PrivatlivKommenter svaret:
Tak for dine kommentarer! Din feedback er meget vigtig, så vi kan forbedre vores svar i fremtiden.