Kan man blive fyret for at være for meget syg?
Langvarig sygdom eller hyppige sygemeldinger kan føre til afskedigelse, hvis det alvorligt forhindrer virksomhedens funktion og opfyldelse af arbejdsopgaver. En enkelt influenza-sygemelding er dog ikke grundlag for afskedigelse. Afskedigelsen kræver en konkret vurdering af sygdommens indflydelse på arbejdspladsen.
Kan man blive fyret for at være for meget syg?
Langvarige sygdomsforløb eller hyppige sygemeldinger kan i visse tilfælde føre til afskedigelse, hvis de væsentligt påvirker virksomhedens drift eller en medarbejders evne til at udføre sine arbejdsopgaver. Det er dog væsentligt at understrege, at en enkelt sygemelding, f.eks. på grund af influenza, ikke umiddelbart berettiger til afskedigelse.
Konkret vurdering af sygdommens indflydelse
En afskedigelse som følge af sygdom kræver en konkret vurdering af den pågældende situation. Der tages bl.a. højde for:
- Sygdommens sværhedsgrad og prognose: Er sygdommen alvorlig og forventes den at have langvarig betydning for medarbejderens arbejdsevne?
- Medarbejderens arbejdsopgaver: Kan sygdommen forhindre medarbejderen i at udføre sine væsentligste arbejdsopgaver?
- Virksomhedens drift: I hvilket omfang påvirker medarbejderens fravær virksomhedens evne til at opretholde sin drift?
- Opfyldning af arbejdsopgaver: Har medarbejderen været i stand til at få sine arbejdsopgaver udført på trods af sygdommen?
Vurderingsproces
Inden en virksomhed træffer beslutning om afskedigelse på grund af sygdom, skal der typisk gennemføres en vurderingsproces, som omfatter:
- Samtaler med medarbejderen: Virksomheden skal undersøge, om der er andre muligheder for at imødekomme medarbejderens sygdom, f.eks. ved tilpasning af arbejdsopgaver eller arbejdstid.
- Medicinske oplysninger: Virksomheden kan indhente medicinske oplysninger fra medarbejderens læge for at få en professionel vurdering af sygdommen og dens forventede indvirkning på arbejdslivet.
- Afskedigelsesvarsel: Hvis virksomheden beslutter sig for afskedigelse, skal der gives et skriftligt afskedigelsesvarsel, som angiver årsagen til afskedigelsen og oplysning om opsigelsesperioden.
Ret til at påklage
Hvis en medarbejder bliver afskediget på grund af sygdom, har vedkommende ret til at påklage afskedigelsen til Arbejdsretten. Arbejdsretten vil foretage en uafhængig vurdering af, om afskedigelsen var berettiget.
#Fyring#Sygdom#SygemeldingKommenter svaret:
Tak for dine kommentarer! Din feedback er meget vigtig, så vi kan forbedre vores svar i fremtiden.