Hvornår er barnet part i egen sag?

0 udsigt

Når barnet fylder 12 år, bliver det delvis part i sin egen sag, hvilket giver barnet mulighed for at klage over kommunens afgørelser.

Kommentar 0 kan lide

Barnets rettigheder som part i egen sag

Som udgangspunkt er det forældremyndighedsindehaverne, der repræsenterer barnet i sager, der vedrører barnets personlige forhold. Men når barnet fylder 12 år, opnår barnet visse rettigheder som part i egen sag.

Begrænset partsstatus

Ved at fylde 12 år bliver barnet delvis part i egen sag. Det betyder, at barnet får begrænsede rettigheder til at deltage i og påvirke afgørelser, der vedrører dets personlige forhold.

Ret til at klage

En af de vigtigste rettigheder, som barnet opnår som delvis part i egen sag, er retten til at klage over kommunens afgørelser. Hvis barnet er utilfreds med en afgørelse, truffet af kommunen, kan det klage over afgørelsen til Ankestyrelsen.

Ret til at blive hørt

Barnet har også ret til at blive hørt i sager, der vedrører dets personlige forhold. Kommunen skal sikre, at barnet får mulighed for at give sin mening til kende, inden der træffes en afgørelse. Barnets mening skal tillægges passende vægt, når afgørelsen træffes.

Ret til at få en advokat

Hvis barnet ønsker det, har det ret til at få en advokat til at repræsentere sig i sager, der vedrører dets personlige forhold. Advokaten kan hjælpe barnet med at forstå sine rettigheder, bistå med at udforme klager og repræsentere barnet over for myndighederne.

Grænser for barnets partsstatus

Barnets partsstatus er begrænset, indtil barnet fylder 18 år. Det betyder, at forældremyndighedsindehaverne fortsat har det overordnede ansvar for at træffe afgørelser på barnets vegne.

Vigtigt at huske

Det er vigtigt at huske, at barnets partsstatus ikke betyder, at barnet har fuld retlig handleevne. Barnet har kun begrænsede rettigheder til at deltage i og påvirke afgørelser, der vedrører dets personlige forhold.