Hvornår er et barn for sygt til at komme i institution?
Et barn kan komme i institution, når det har været i behandling i mindst 2 dage, og hvis der ikke længere er pusflåd, øget lysskyhed eller påvirket almentilstand. Ved mindre tilfælde af øjenbetændelse med let rødme og tåreflåd må barnet gerne komme i institution.
Hvornår er mit barn for sygt til institution? – En guide til forældre
Det kan være en svær balancegang at vurdere, om ens barn er for sygt til at komme i institution. Man vil jo ikke udsætte andre børn for smitte, men samtidig er det vigtigt for barnets trivsel og forældrenes arbejdsliv, at barnet kommer i institution, når det er muligt. Denne guide giver et overblik over de vigtigste faktorer at overveje, når du skal træffe beslutningen.
Generelle retningslinjer:
Et barn, der er sygt, bør generelt blive hjemme for at hvile og undgå at smitte andre. Det gælder især ved feber, opkast, diarré, og smitsomme sygdomme som skoldkopper, mæslinger og røde hunde. Men hvad med de mere diffuse symptomer?
Mere specifikt:
- Feber: Et barn med feber bør altid blive hjemme. Vent med at sende barnet i institution til det har været feberfri i mindst 24 timer uden brug af febernedsættende medicin.
- Opkast og diarré: Ved opkast og/eller diarré bør barnet blive hjemme, indtil det har haft normal afføring og ikke har kastet op i mindst 48 timer. Det er vigtigt at barnet får rigeligt med væske for at undgå dehydrering.
- Forkølelse: En let forkølelse med snue og lidt hoste er ikke nødvendigvis en hindring for at komme i institution, så længe barnet er i almindelig god form og kan deltage i de normale aktiviteter. Vær dog opmærksom på, om forkølelsen udvikler sig med feber eller andre symptomer.
- Øjenbetændelse: Ved øjenbetændelse er det vigtigt at skelne mellem lette og sværere tilfælde. Let rødme og tåreflåd uden pus, lysskyhed eller påvirket almentilstand behøver ikke at holde barnet hjemme. Ved mere alvorlige symptomer som gult eller grønt pus, lysskyhed og påvirket almentilstand bør barnet blive hjemme og ses af en læge. Genoptagelse af institutionslivet kan ske, når lægen vurderer, at det er forsvarligt, og behandlingen har haft effekt. Dette er ofte efter mindst 2 dages behandling med antibiotika, hvis dette er ordineret.
- Udslæt: Ved udslæt af ukendt årsag er det altid en god idé at kontakte lægen for at få en diagnose. Barnet bør blive hjemme, indtil årsagen til udslættet er klarlagt og lægen har vurderet, om det er smitsomt.
Almentilstand vigtigst:
Udover de specifikke symptomer er barnets almentilstand den vigtigste faktor. Et barn, der er sløvt, apatisk, ikke spiser eller drikker normalt, eller generelt virker utilpas, bør altid blive hjemme uanset årsagen. Husk, at institutionen ikke er et sygehus. Personalet har ikke ressourcer til at pleje syge børn, og det er vigtigt, at dit barn får den ro og pleje, det har brug for, når det er sygt.
Kommunikation med institutionen:
Det er vigtigt at have en åben dialog med institutionen om barnets sygdom. Informer personalet om symptomerne, og følg institutionens retningslinjer for syge børn. Ved tvivlsspørgsmål, kontakt altid institutionen eller din læge.
Denne guide er ment som en hjælp til forældre, men erstatter ikke lægefaglig rådgivning. Ved tvivl om barnets helbred, kontakt altid din læge.
#Børnehave#Institution#Sygt BarnKommenter svaret:
Tak for dine kommentarer! Din feedback er meget vigtig, så vi kan forbedre vores svar i fremtiden.