Hvilket land har lavest Gini-koefficient?

6 udsigt

Ifølge OECDs seneste data udviser Danmark den mest ligeligt fordelte indkomst blandt de 34 medlemslande. Dette fremgår af Gini-koefficienten, som anvendes til at vurdere ulighed. Gini-koefficienten baseres på den disponible indkomst – altså den indkomst, individer har til rådighed efter skat er betalt. En lav Gini-koefficient indikerer en lav grad af indkomstulighed.

Kommentar 0 kan lide

Danmark har lavest Gini-koefficient i OECD

Ifølge OECD’s seneste opgørelse udviser Danmark den mest ligeligt fordelte indkomst blandt de 34 medlemslande. Dette måles ved hjælp af Gini-koefficienten, som er et tal mellem 0 og 1, hvor 0 repræsenterer perfekt lighed, og 1 repræsenterer perfekt ulighed.

Danmarks Gini-koefficient for disponibel indkomst er 24,1, hvilket er væsentligt lavere end gennemsnittet på 31,6 for OECD-landene. Dette indikerer, at Danmark har en relativt lav grad af indkomstulighed.

Gini-koefficienten beregnes ved at sammenligne den kumulative andel af befolkningen med den kumulative andel af indkomst. En lav Gini-koefficient indikerer, at indkomsten er mere ligeligt fordelt i hele befolkningen, mens en høj Gini-koefficient indikerer en høj grad af ulighed.

Danmarks lave Gini-koefficient skyldes flere faktorer, herunder:

  • Et stærkt socialt sikkerhedsnet, der yder støtte til lavindkomstfamilier og personer.
  • En progressiv skattepolitik, der omfordeler indkomst fra højindkomst til lavindkomstgrupper.
  • Stærke fagforeninger, der har bidraget til at forhandle højere lønninger for arbejdere.

Danmarks lave Gini-koefficient er tegn på dets engagement i social retfærdighed og lighed. Det indikerer, at landet har succes med at skabe et mere ligeligt samfund, hvor alle borgere har mulighed for at trives.