Hvor længe smitter man med feber?

2 udsigt

Feber gør dig smitsom, men ikke nødvendigvis i hele perioden med temperaturforhøjelse. Du kan sprede smitte en dag før, du selv får symptomer, og fortsætte i op til seks dage efter. Små børn kan potentielt være smitsomme i en længere periode. Når dit barn føler sig okay og er feberfri, er det som regel sikkert at vende tilbage til institutionen.

Kommentar 0 kan lide

Feberens smitsomme periode: Hvor længe er du smittende?

Feber er et almindeligt symptom på mange infektioner, men hvor længe er du egentlig smitsom, når du har feber?

Smitsom før feber

Overraskende nok kan du faktisk være smitsom, selv før du får feber. Studier har vist, at folk kan sprede infektioner en dag før de mærker nogen symptomer.

Smitsom under feber

Under selve feberen er du smitsom. Den varme og fugtige temperatur i din krop skaber et ideelt miljø for vira og bakterier at formere sig og spredes.

Smitsom efter feber

Selv efter din feber er faldet, kan du stadig være smitsom i et stykke tid. Generelt er du smitsom i op til seks dage efter, at din feber er gået væk. Små børn kan dog forblive smitsomme i endnu længere tid.

Hvornår er det sikkert at vende tilbage til hverdagen?

Den bedste måde at vide, hvornår du ikke længere er smitsom, er at se på dine symptomer. Hvis du føler dig okay, ikke har feber og dine andre symptomer er forbedret, er det typisk sikkert at vende tilbage til institutionen eller arbejde.

Undtagelser

Der er dog nogle undtagelser fra denne generelle regel. Personer med visse sygdomme, såsom forkølelsessår eller lungebetændelse, kan være smitsomme i længere tid. Hvis du er i tvivl om, hvornår du er ikke længere er smitsom, er det altid bedst at kontakte din læge.

Konklusion

Feber er et tegn på, at din krop kæmper mod en infektion, og du er smitsom i en periode før, under og efter feberen. Ved at være opmærksom på den smitsomme periode og tage passende forholdsregler, kan du hjælpe med at forhindre spredningen af infektioner til andre.