Hvor mange gange om året bliver man syg?

2 udsigt

I gennemsnit bliver man forkølet 2-3 gange årligt. Forkølelsesvirus er talrige, hvilket forhindrer opbygning af immunitet.

Kommentar 0 kan lide

Sygemeldinger og snue: En dybere kig på hyppigheden af sygdom

Vi kender alle følelsen: den kløende hals, den løbende næse, og den generelle træthed, der signalerer en forestående sygemelding. Men hvor ofte rammer sygdom os egentlig i løbet af et år? Svaret er langt fra simpelt, og afhænger af en lang række faktorer. At fastslå et præcist tal for “hvor mange gange man bliver syg om året” er en kompleks opgave, da “syg” dækker over et bredt spektrum af lidelser, fra en mild forkølelse til alvorlige infektioner.

I folkemunde, og i mange artikler online, nævnes ofte forkølelsen som en benchmark for hyppighed. Det er rigtigt, at man i gennemsnit oplever 2-3 forkølelser årligt. Dette skyldes den enorme variation af rhinovirusser – de virusser, der forårsager forkølelse – der eksisterer. Der er simpelthen så mange forskellige varianter, at vores immunsystem sjældent opnår en komplet og langvarig immunitet mod dem alle. Vi bliver derfor gentagne gange smittet, selvom vi kan have et delvist immunforsvar mod bestemte virusstammer.

Men forkølelsen er kun toppen af isbjerget. Vi udsættes for en konstant strøm af bakterier og virusser, som vores immunsystem konstant bekæmper. Mange af disse infektioner er asymptomatiske – vi bliver ikke syge, men vores kroppe bekæmper dem uden at vi bemærker det. Derudover oplever vi andre sygdomme, som influenza, maveinfektioner og diverse andre infektioner, der hver især bidrager til vores samlede sygdoms-statistik.

At kvantificere disse tilfælde er vanskeligt. Studier om sygefravær giver et indblik, men inkluderer ikke de mange mindre sygdomsperioder, hvor vi ikke søger lægehjælp eller bliver sygemeldt. Desuden er der store individuelle variationer. Faktorer som alder, immunforsvar, livsstil (herunder stressniveau, søvnkvalitet og kost), og socialt netværk spiller alle en væsentlig rolle. Børn, som er i tæt kontakt med mange andre børn, bliver f.eks. typisk oftere syge end voksne. Personer med svækket immunforsvar er også mere sårbare.

Konklusionen er derfor, at der ikke findes et enkelt, entydigt svar på spørgsmålet. Mens 2-3 forkølelser årligt er et rimeligt skøn, repræsenterer det kun en lille del af den samlede sygdomsbyrde. En mere omfattende analyse ville kræve en kompleks undersøgelse, der tager højde for alle typer sygdomme og individuelle faktorer. I stedet for at fokusere på et specifikt tal, er det mere relevant at fokusere på at styrke sit immunforsvar gennem en sund livsstil for at mindske risikoen for at blive syg.