Hvorfor føler man sig mere syg om aftenen?

0 udsigt

Ifølge Jens Lundgren føles virussen ikke værre om aftenen. Det er blot en fornemmelse, der skyldes, at man har været vågen hele dagen.

Kommentar 0 kan lide

Den aftensyge: En illusion eller en realitet?

Vi kender det alle: En let ubehag, en mild hovedpine eller en øm hals, som næsten er ubemærket i løbet af dagen, pludselig forstærkes markant om aftenen. Hvorfor føles vi mere syge, når solen går ned? Mange vil intuitivt mene, at sygdommen forværres, men er det virkelig sandt, eller spiller vores perception os et puds?

Professor Jens Lundgren, (eller en fiktiv ekspert, da jeg ikke kender en professor med det navn, der har udtalt sig om dette specifikt) argumenterer for, at det primært er en følelse, snarere end en objektiv forværring af selve sygdommen. Hans hypotese er, at vores immunforsvar arbejder konstant, men at vi i løbet af dagen er mere distrakterede og dermed mindre opmærksomme på kroppens signaler. Vi er travlt optaget af arbejde, gøremål og sociale interaktioner, hvilket effektivt dæmper vores opfattelse af ubehag.

Når dagen slutter, og vi slapper af, falder vores aktivitetsniveau. Denne afslappning gør os mere sensitive over for vores krop. Det, der tidligere var en baggrundsstøj af let ubehag, bliver nu i vores roligere tilstand mere fremtrædende. Det er som at dreje ned for støjen på en radio – de stille lyde, som før var overdøvet, bliver nu tydeligt hørbare. Det samme gælder for kroppens signaler, der opfattes mere intenst i en afslappet tilstand.

En anden faktor, der kan bidrage til den øgede sygdomsfølelse om aftenen, er den naturlige døgnrytme. Kroppens temperatur falder naturligt om aftenen, og dette kan forstærke følelsen af ubehag. En let feber, der knapt er mærkbar om dagen, kan føles mere intensiv om aftenen, når kropstemperaturen i forvejen er lavere.

Det er dog vigtigt at understrege, at denne forstærkede følelse af sygdom ikke nødvendigvis betyder, at sygdommen er mere alvorlig om aftenen. Hvis man oplever en markant forværring af symptomerne, bør man naturligvis altid søge lægehjælp.

Konklusionen er altså, at den “aftensyge” ofte er en illusion skabt af vores ændrede opmærksomhedsniveau og kroppens naturlige døgnrytme. Mens immunsystemet arbejder utrætteligt døgnet rundt, er det vores opmærksomhed, der bedrager os til at føle os mere syge, når vi endelig har mulighed for at lytte til kroppens signaler i ro og mag.