Kan man gå i minus på ferie?

0 udsigt

En medarbejder kan få et negativt ferieregnskab, hvis de ikke har optjent nok feriedage i løbet af ferieåret, fx pga. barsel eller sygdom. Dette betyder, at de skylder virksomheden feriedage, som skal afvikles senere.

Kommentar 0 kan lide

Ferie i minus: Når drømmen om solskin møder virkelighedens regnskab

Forestil dig: Sand mellem tæerne, solskin på huden og den totale afslapning, der kun kommer med en velfortjent ferie. Men hvad nu, hvis denne idylliske forestilling bliver overskygget af et truende minus på ferieregnskabet? Kan man overhovedet gå i minus på ferie? Svaret er ja, men det er mere nuanceret end som så.

Det er en udbredt misforståelse, at man frit kan låne feriedage af fremtiden. Mens det i princippet er muligt at holde ferie, selvom man ikke har optjent tilstrækkeligt med dage, er det ikke ensbetydende med, at man reelt går i minus. I stedet opstår der en form for gæld til arbejdsgiveren.

Denne situation opstår typisk, når en medarbejder af forskellige årsager ikke har haft mulighed for at optjene det fulde antal feriedage i løbet af ferieåret. Det kan for eksempel skyldes længerevarende sygdom, barselsorlov eller ansættelse sent i ferieåret. I disse tilfælde kan medarbejderen aftale med arbejdsgiveren at holde ferie, selvom feriedagene endnu ikke er optjent.

Det er vigtigt at understrege, at der ikke er tale om at låne feriedage. Der opstår snarere et ferieforskud, som medarbejderen efterfølgende skal optjene og “afbetale” ved at arbejde, uden at afholde yderligere ferie, indtil saldoen er udlignet.

Konsekvenserne af et negativt ferieregnskab kan variere. I nogle tilfælde kan det betyde, at medarbejderen ikke kan holde ferie i en periode, indtil de optjente dage dækker det negative saldo. I andre tilfælde kan det føre til en justering af lønnen, hvis medarbejderen fratræder sin stilling, før gælden er afviklet. Det er derfor afgørende at have en klar og åben dialog med arbejdsgiveren om vilkår og konsekvenser ved at holde ferie, før det fulde antal feriedage er optjent.

Det er altså ikke et spørgsmål om at gå i minus på ferie, men snarere om at indgå en aftale med arbejdsgiveren om et ferieforskud. En sådan aftale bør altid være baseret på en tydelig forståelse af vilkårene fra begge parter. Husk derfor at kommunikere åbent med din arbejdsgiver, så du kan nyde din ferie med ro i sindet – også når det kommer til ferieregnskabet.