Hvad svarer til gymnasium i England?

6 udsigt

I England svarer Advanced Level (A-Level) til gymnasiet. Det er en toårig uddannelse for unge i alderen 17-18 år, der afsluttes med eksamener på A-niveau. Omkring 30 % af en årgang tager A-niveau.

Kommentar 0 kan lide

Fra Folkeskole til Future: Hvad svarer A-Levels til i Danmark?

Når snakken falder på uddannelsessystemer i udlandet, kan det hurtigt blive en jungle at navigere i de forskellige begreber og niveauer. For mange danskere, der enten overvejer en uddannelse i England eller blot er nysgerrige, dukker spørgsmålet ofte op: Hvad svarer A-Levels egentlig til i Danmark?

I England er Advanced Levels (A-Levels) den uddannelse, der typisk tages af unge i alderen 17-18 år, altså efter den obligatoriske skolegang. Det er en toårig overbygning, der kan sammenlignes med det danske gymnasium. A-Levels er afgørende for at komme ind på de fleste universiteter i Storbritannien, og valg af fag spiller en vigtig rolle i forhold til, hvilke studier man kan optages på.

Den danske parallel: Gymnasiet

Den mest præcise parallel til A-Levels i Danmark er gymnasiet. Det danske gymnasium dækker over flere forskellige uddannelser, men fælles for dem er, at de forbereder eleverne til videregående uddannelse. Her er nogle af de mest relevante:

  • STX (alment gymnasium): Dette er den mest almindelige gymnasieform, der giver en bred, almen viden og forbereder til universitetsstudier inden for en lang række fagområder.

  • HHX (handelsskole): HHX fokuserer på erhvervsøkonomiske fag og er en god forberedelse til studier inden for økonomi, markedsføring og lignende.

  • HTX (teknisk gymnasium): HTX lægger vægt på naturvidenskabelige og tekniske fag, og er en god forberedelse til ingeniørstudier og andre tekniske uddannelser.

Hvad er forskellene?

Selvom gymnasiet i Danmark og A-Levels i England begge fungerer som forberedelse til videregående uddannelse, er der også nogle vigtige forskelle:

  • Fagsammensætning: På A-Levels vælger man typisk kun 3-4 fag, som man fordyber sig i. I Danmark er fagrækken bredere, og man har flere obligatoriske fag.

  • Specialisering: Specialiseringen er generelt set mere udtalt på A-Levels. Eleverne er nødt til at træffe valg tidligt i forhold til, hvilke universitetsuddannelser de sigter efter.

  • Eksamensform: A-Levels afsluttes med centralt stillede eksamener, der er meget afgørende for optagelse på universiteter. Det danske gymnasium har også eksamener, men karaktererne fra de tre år spiller også en rolle.

Hvor mange tager A-Levels?

Det er vigtigt at huske på, at A-Levels ikke er obligatoriske. Omkring 30% af en årgang i England vælger at tage A-Levels. Det vil sige, at der findes andre uddannelsesveje efter den obligatoriske skolegang, som eksempelvis erhvervsuddannelser.

Konklusion

A-Levels i England kan bedst sammenlignes med det danske gymnasium. Begge uddannelser forbereder eleverne til videregående uddannelse, men der er forskelle i fagsammensætning, specialisering og eksamensform. At forstå disse forskelle kan være afgørende, hvis man overvejer en uddannelse i England eller blot ønsker at sammenligne de to uddannelsessystemer.