Hvornår får man ikke SU mere?
Der ydes ingen SU i perioden mellem afslutning af en uddannelse og opstart på en anden. Dette gælder f.eks. sommerferien mellem afsluttet AVU og påbegyndt HF eller lignende, eller ved skift mellem forskellige HF-uddannelser.
SU-stop: Hvornår ryger studiestøtten?
Studiestøtte, eller SU, er en vital økonomisk støtte for mange studerende. Men perioden med sikker SU-indkomst er ikke uendelig. Der er specifikke situationer, hvor udbetalingen af SU ophører, og det er vigtigt at være opmærksom på disse, for at undgå ubehagelige økonomiske overraskelser. Denne artikel fokuserer på et ofte overset aspekt: pauser i uddannelsen.
Det er en udbredt misforståelse, at SU-udbetalingen løber uafbrudt, så længe man er indskrevet på en godkendt uddannelse. Det er nemlig ikke tilfældet. En af de mest almindelige situationer, hvor SU-udbetalingen stopper, er i perioden mellem afslutningen af én uddannelse og opstarten af en anden.
Denne pause kan være kort eller lang, men uanset varighed, ydes der ingen SU i denne periode. Det gælder uanset om du har planlagt en pause, eller om der opstår en uforudset forsinkelse i optagelsen på den næste uddannelse.
Eksempler på SU-stop:
- Sommerferien mellem AVU og HF: Har du afsluttet din AVU-uddannelse og skal starte på HF til efteråret? Så modtager du ingen SU i sommermånederne. Planlæg din økonomi derefter!
- Skift mellem forskellige HF-uddannelser: Hvis du skifter fra én HF-linje til en anden, og der er en periode, hvor du ikke er aktivt indskrevet på en uddannelse, stopper SU-udbetalingen.
- Uforudsete forsinkelser: Hvis du søger optagelse på en uddannelse, men af forskellige årsager (f.eks. venteliste, manglende plads) ikke starter på uddannelsen til den planlagte tid, får du ingen SU i venteperioden.
- Friår/Sabbatår: En planlagt pause fra studierne, uanset årsag, resulterer i ophør af SU-udbetalingen. Dette gælder selv om du planlægger at vende tilbage til studierne.
Hvad kan du gøre?
Det er afgørende at planlægge din økonomi nøje, når du ved, at der vil være en periode uden SU. Spar op i god tid, søg evt. sommerjob eller deltidsarbejde i pausen, eller undersøg muligheder for andre former for støtte. Kontakt din uddannelsesinstitution eller SU-kontoret, hvis du er i tvivl om, hvornår din SU-udbetaling ophører, eller hvis du har spørgsmål om dine rettigheder.
Kort sagt: Selvom du er en flittig studerende, er SU ikke en uafbrudt strøm af midler. At være opmærksom på pauser i uddannelsen og den dertilhørende afbrydelse af SU-udbetalingen er afgørende for en stabil økonomi under studietiden.
#Su Afslut#Su Ophør#Su StopKommenter svaret:
Tak for dine kommentarer! Din feedback er meget vigtig, så vi kan forbedre vores svar i fremtiden.