Kan man trække kørsel fra til uddannelse?

0 udsigt

Studenter kan, ligesom lønmodtagere, få kørselsfradrag. Dog gælder dette ikke for transport til selve studiet, da SU ikke er løn. Kørsel til et studiejob mere end 12 kilometer fra hjemmet giver dog ret til fradrag.

Kommentar 0 kan lide

Kørselsfradrag for Studerende: Hvad du skal vide

Som studerende kan økonomien ofte være stram, og enhver mulighed for at spare penge er velkommen. Derfor er det relevant at undersøge mulighederne for at trække kørsel fra i skat. Selvom det er en udbredt misforståelse, at man automatisk kan trække al transport fra, er der faktisk nogle situationer, hvor du som studerende kan få kørselsfradrag.

Kort og godt: Hovedreglen

Helt overordnet gælder det, at du ikke kan få kørselsfradrag for transport til og fra dit uddannelsessted. Grunden til dette er, at Statens Uddannelsesstøtte (SU) ikke betragtes som løn, og kørselsfradraget (også kendt som befordringsfradrag) er primært tiltænkt personer i beskæftigelse.

Undtagelsen: Studiejobbet redder dagen!

Men fortvivl ikke! Hvis du har et studiejob ved siden af studiet, kan du muligvis få kørselsfradrag. Her gælder de samme regler som for alle andre lønmodtagere:

  • Afstand er nøglen: Du kan få fradrag, hvis afstanden mellem din bopæl og dit studiejob er mere end 12 kilometer (samlet set, altså mere end 6 kilometer hver vej).
  • Beregn selv: Fradraget beregnes ud fra antallet af arbejdsdage og den samlede kørte distance. Du kan finde de aktuelle satser for kørselsfradrag på Skats hjemmeside.
  • Husk at indberette: Det er vigtigt, at du husker at indberette din kørsel korrekt i din årsopgørelse. Det gøres via Skats hjemmeside under “TastSelv”.

Vigtige overvejelser og tips:

  • Samkørsel: Hvis du samkører med andre studerende til dit studiejob, kan I dele fradraget ligeligt. Sørg for at koordinere, hvem der indberetter hvad.
  • Offentlig transport: Selvom du bruger offentlig transport til dit studiejob, kan du stadig få kørselsfradrag. Du skal blot beregne afstanden, som hvis du kørte i bil.
  • Dokumentation: Selvom det ikke er et krav, er det altid en god idé at dokumentere dine arbejdsdage og kørte kilometer. Det kan være nyttigt, hvis Skat skulle bede om dokumentation.
  • Spørg Skat: Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er berettiget til kørselsfradrag, eller hvordan du skal indberette det korrekt, er du altid velkommen til at kontakte Skat direkte. De kan give dig personlig vejledning.

Konklusion

Selvom du som studerende ikke kan trække transport til selve studiet fra i skat, er der altså mulighed for at få kørselsfradrag, hvis du har et studiejob. Husk at tjekke afstanden, indberette korrekt, og udnyt denne mulighed for at spare lidt penge på din årsopgørelse. Med en smule research og den rigtige information kan du optimere din økonomi og få mest muligt ud af din situation som studerende.