Kan man fjerne kalk i vand ved at koge det?

4 udsigt

Nej, kogning af vand alene fjerner ikke kalk. Kogning kan reducere mængden af kalk ved at omdanne opløst kalk til fast kalk, der kan bundfælde sig. Dog vil denne bundfald stadig være til stede i vandet. For at fjerne kalk effektivt kræves en behandling med syre, som den foreslåede fremgangsmåde.

Kommentar 0 kan lide

Koger du kalken væk? Myte kontra virkelighed om kalk i vand

Vi kender alle problemet: kedlen er fuld af hvide belægninger, brusehovedet sprøjter i alle retninger, og kaffemaskinen brokker sig. Kalken er på spil igen! Mange undrer sig derfor: Kan jeg bare koge vandet, så forsvinder kalken? Svaret er desværre mere nuanceret end et simpelt ja eller nej.

Kogning er ikke en mirakelkur, men en delvis løsning

Det er korrekt, at kogning af vand kan reducere mængden af kalk, men det fjerner den ikke. Kalk, eller calciumkarbonat, er opløst i vandet, og når vandet varmes op, sker der en kemisk reaktion. Den opløste kalk omdannes til fast kalk, som udfældes og lægger sig som et hvidligt lag i bunden af din kedel eller gryde.

Problemet er, at denne udfældede kalk stadig er til stede i vandet. Selvom den ikke længere er opløst, er den ikke forsvundet. Du kan altså ikke fjerne kalken fuldstændig ved at koge vandet. Du vil stadig have kalk i vandet, bare i en anden form.

Hvad sker der med den udfældede kalk?

Den udfældede kalk kan, hvis man er heldig, synke til bunds og blive liggende. Men ofte vil den hvirvle rundt, især når man hælder vandet op. Det er den hvide “flager” man nogle gange ser i sin te eller kaffe efter at have brugt kogt vand.

Hvordan fjerner man så kalken effektivt?

Hvis du virkelig vil fjerne kalken fra dit vand, er kogning alene ikke nok. Her kommer mere effektive metoder i spil. En almindelig metode er at bruge syre.

  • Syrebaseret afkalkning: Syre, som f.eks. eddikesyre (i eddike) eller citronsyre, reagerer med kalken og opløser den. Dette er en effektiv måde at afkalke f.eks. elkedler, kaffemaskiner og brusehoveder på.

Konklusion:

Kogning kan hjælpe med at reducere kalk ved at omdanne den opløste kalk til fast kalk, men den fjerner den ikke fuldstændigt. For at fjerne kalk effektivt er det nødvendigt at bruge syrebaserede afkalkningsmidler. Så næste gang du ser den hvide belægning i din kedel, husk da på, at kogning ikke er nok – du skal finde eddiken frem!