Får man jobba 70 timmar på en vecka?

11 se

Sveriges arbetstidslag begränsar normalt veckoarbetstiden till 40 timmar. Att arbeta mer än så inom samma anställning är generellt förbjudet, men att kombinera olika anställningar med olika arbetstider är tillåtet. 70 timmars arbetsvecka är därmed inte automatiskt olagligt men kan bero på hur arbetet fördelas mellan anställningar.

Kommentar 0 gillar

Får man arbeta 70 timmar i veckan i Sverige?

Enligt svensk arbetstidslag (SFS 1982:80) är den genomsnittliga arbetstiden begränsad till 40 timmar per vecka. Detta innebär att en anställd normalt inte får arbeta mer än 40 timmar per vecka i genomsnitt under en fyraveckorsperiod.

Det finns dock undantag från denna regel. En arbetsgivare kan ansöka om dispens från Arbetsmiljöverket för att tillåta längre arbetstid, till exempel om det är nödvändigt för att säkerställa verksamheten eller om det är av särskild vikt för den anställde. Dispens kan också beviljas om arbetet är fördelat mellan flera arbetsgivare eller om det handlar om en tidsbegränsad period.

Det är dock viktigt att notera att även om en arbetsgivare har fått dispens för längre arbetstid, får den anställde inte arbeta mer än 48 timmar per vecka i genomsnitt under en fyraveckorsperiod. Dessutom får den anställde inte arbeta mer än 50 timmar per vecka, inklusive övertid.

För att komma upp i 70 timmars arbetstid per vecka krävs därför att arbetet fördelas mellan flera anställningar hos olika arbetsgivare. Detta är tillåtet så länge den anställde inte arbetar mer än 48 timmar per vecka i genomsnitt hos någon av arbetsgivarna.

Det är dock viktigt att vara medveten om att långa arbetstider kan ha negativa konsekvenser för hälsa och välbefinnande. Därför är det viktigt att arbetsgivare och anställda tillsammans diskuterar och hittar lösningar som både säkerställer verksamhetens behov och skyddar den anställdes hälsa.