Hur mycket får man i sjukersättning om man aldrig jobbat?

7 se

Har du aldrig arbetat får du garantiersättning istället för sjukersättning. Beloppet påverkas av ålder och bosättningstid i Sverige. En 30-åring får för närvarande cirka 13 600 kronor före skatt per månad, men summan kan variera.

Kommentar 0 gillar

Sjukersättning utan tidigare arbete – så fungerar garantiersättningen

Att bli långvarigt sjuk och oförmögen att arbeta är en svår situation, oavsett ålder och bakgrund. För den som aldrig haft en anställning och därmed saknar arbetsinkomst finns ett särskilt skyddsnät: garantiersättningen. Denna ersättning träder in där sjukersättningen, som är baserad på tidigare inkomst, inte är tillämplig.

Det är viktigt att skilja på sjukersättning och garantiersättning. Sjukersättning ges till personer som har en arbetshistoria och vars arbetsförmåga är nedsatt med minst 25 procent under minst ett år. Har du ingen sådan historia, och uppfyller kraven för sjukersättning vad gäller nedsatt arbetsförmåga, får du istället garantiersättning.

Hur mycket får man då i garantiersättning? Till skillnad från sjukersättningen, som beräknas utifrån tidigare inkomst, är garantiersättningen ett fast belopp som påverkas av två huvudfaktorer:

  • Ålder: Ju äldre du är, desto högre blir garantiersättningen. Detta eftersom tanken är att ersättningen ska motsvara en grundläggande försörjning, och behovet av försörjning generellt ökar med åldern.
  • Bosättningstid i Sverige: För att få full garantiersättning krävs det att du bott i Sverige en viss tid. Har du bott här kortare tid kan ersättningen bli lägre.

Som exempel kan en 30-åring med full bosättningstid i Sverige för närvarande få cirka 13 600 kronor före skatt per månad i garantiersättning. Det är dock viktigt att poängtera att detta belopp är en approximation och kan variera. Den exakta summan beräknas individuellt av Försäkringskassan.

Utöver garantiersättningen kan du eventuellt ha rätt till andra ekonomiska stöd, exempelvis bostadsbidrag eller försörjningsstöd. Det är därför viktigt att kontakta Försäkringskassan för att få en individuell bedömning av din situation och information om vilka ersättningar och stöd du kan ha rätt till.

Vill du veta mer?

  • Besök Försäkringskassans hemsida för detaljerad information om garantiersättning, aktuella belopp och ansökningsprocessen.
  • Kontakta Försäkringskassan direkt för personlig rådgivning.

Att navigera i regelverket kring ersättningar vid sjukdom kan vara komplext. Tveka inte att söka hjälp och information för att få den ersättning du har rätt till.