Vad är avdragsgillt vid bostadsförsäljning?

0 se

Vid bostadsförsäljning kan du minska din vinst genom att dra av mäklararvode, besiktning och stylingkostnader. Utgifter i samband med köpet, som lagfart och pantbrev, kan också vara avdragsgilla. Vissa renoveringskostnader som ökat bostadens värde kan även minska din skattepliktiga vinst.

Kommentar 0 gillar

Navigera skattelabyrinten: Vilka avdrag kan du göra vid bostadsförsäljning?

Att sälja sin bostad är en stor affär, både känslomässigt och ekonomiskt. Mitt i all planering och visningar är det lätt att glömma bort den skattemässiga aspekten. Lyckligtvis finns det flera avdrag du kan göra för att minska din vinst och därmed din skatt vid en bostadsförsäljning. Här reder vi ut vilka kostnader som är avdragsgilla och hur du bäst hanterar dem.

Grundprincipen: Förbättra eller bibehåll värdet

Generellt sett är avdrag möjliga för kostnader som syftar till att förbättra bostadens värde eller bibehålla det inför försäljningen. Detta innebär att du kan minska din skattepliktiga vinst genom att redovisa vissa utgifter du haft i samband med både köpet och försäljningen av din bostad.

Avdrag vid försäljningstillfället:

  • Mäklararvode: Detta är ofta den största kostnaden vid en försäljning och är fullt avdragsgill. Spara kvittot!
  • Besiktning: En överlåtelsebesiktning är ett klokt drag både för dig som säljare och för köparen. Kostnaden för denna besiktning är avdragsgill.
  • Homestyling: Att styla din bostad inför visning kan öka intresset och därmed slutpriset. Kostnaden för själva stylingen, inklusive hyra av möbler och konsultarvoden, är avdragsgill. Tänk på att du inte kan dra av kostnader för inköp av nya möbler som du behåller efter försäljningen.

Avdrag relaterade till köpet:

Det är lätt att glömma de initiala kostnaderna när man fokuserar på själva försäljningen, men de kan faktiskt påverka din skattepliktiga vinst.

  • Lagfart: När du köpte bostaden betalade du en lagfartsavgift för att registrera ägandet. Denna avgift är avdragsgill vid försäljning.
  • Pantbrev: Kostnaden för att ta ut pantbrev i samband med bolån är också avdragsgill.

Renoveringskostnader: En potentiell guldgruva av avdrag!

Här blir det lite mer komplicerat. Alla renoveringar är inte avdragsgilla, utan det handlar om åtgärder som antingen:

  • Grundförbättringar: Detta är förbättringar som ökat bostadens värde vid tidpunkten för utförandet. Exempel kan vara att installera ett helt nytt värmesystem eller att bygga ut bostaden. För att vara avdragsgilla måste dessa förbättringar ha medfört att bostaden är i bättre skick än vid ditt ursprungliga köp.
  • Reparationer och underhåll: Åtgärder som syftar till att återställa bostaden till sitt ursprungliga skick är i vissa fall avdragsgilla. Detta gäller framförallt om de utförts under de fem senaste åren före försäljningen, och förutsatt att de påverkat bostadens marknadsvärde vid försäljningstillfället.

Viktigt att tänka på:

  • Dokumentation är A och O: Spara alla kvitton och fakturor noggrant! Du behöver kunna styrka dina utgifter för att kunna göra avdrag.
  • Räkna rätt: Var noga med att redovisa rätt belopp och att följa Skatteverkets regler. Det är alltid bäst att dubbelkolla informationen på Skatteverkets hemsida eller kontakta dem direkt om du är osäker.
  • Konsultera en expert: Om du har gjort omfattande renoveringar eller är osäker på vilka avdrag du har rätt till, kan det vara värt att konsultera en skatterådgivare.

Att ha koll på vilka avdrag du kan göra vid en bostadsförsäljning kan spara dig en hel del pengar. Genom att vara noggrann med dokumentationen och följa Skatteverkets regler kan du optimera din skattesituation och få mer pengar över i slutändan. Kom ihåg att detta är en generell guide – kontakta Skatteverket eller en skatterådgivare för personlig rådgivning.