Hur tar man reda på vilka vaccinationer man har?
Om du saknar dokumentation över dina vaccinationer, kontakta vårdinrättningarna där du vaccinerats för att få tillgång till din journal.
Hur tar man reda på vilka vaccinationer man har fått? En guide till din vaccinationshistorik
Att ha koll på sina vaccinationer är viktigt för både din egen hälsa och för att bidra till flockimmunitet. Men vad gör man om man tappat bort sitt vaccinationskort eller är osäker på vilka sprutor man fått? Oroa dig inte, det finns flera sätt att ta reda på din vaccinationshistorik i Sverige. Den här artikeln ger dig en översikt över hur du kan gå tillväga.
1. Börja med att leta efter ditt vaccinationskort
Det mest uppenbara, men ändå värt att nämna, är att leta efter ditt vaccinationskort. Detta är ett litet kort som du brukar få efter varje vaccination och som ska fyllas i med information om vaccinet, datum och namn på den som gett sprutan. Titta i plånböcker, gamla väskor, viktiga papper och andra platser där du brukar förvara dokument.
2. Kontakta din vårdcentral
De flesta vaccinationer ges via vårdcentralen, antingen din vanliga eller en särskild vaccinationsmottagning. Ring din vårdcentral och fråga om de har information om dina vaccinationer i din journal. De kan ofta se tillbaka i tiden och hitta registrerade vaccinationer.
3. Kontakta barnhälsovården (BVC)
Om du letar efter information om vaccinationer som du fick som barn, är barnhälsovården (BVC) en bra plats att kontakta. De har ofta dokumentation över de vaccinationer som barn får enligt det nationella vaccinationsprogrammet.
4. Kontakta elevhälsan
Även elevhälsan i skolan kan ha information om de vaccinationer du fick under din skolgång. Ta kontakt med den skola du gick i för att se om de har bevarat någon information.
5. Resevaccinationsmottagningar
Har du vaccinerat dig inför en resa? Kontakta resevaccinationsmottagningen där du fick vaccinationerna. De har ofta register över de vacciner som de gett.
6. Kontakta de vårdinrättningar där du kan ha vaccinerats
Om du har svårt att minnas var du fått dina vaccinationer, försök att tänka tillbaka på vilka vårdinrättningar du har besökt genom åren. Kontakta dessa och fråga om de har någon information.
7. Egenvårdsregistret (EHR)
I vissa regioner finns det möjlighet att se delar av din vårdjournal, inklusive vaccinationsuppgifter, via ett egenvårdsregister online. Kontakta din region eller sök på internet efter “Egenvårdsregister [din region]” för att se om detta är tillgängligt för dig.
8. Om inget annat hjälper – överväg att vaccinera om dig
I vissa fall kan det vara svårt att få tag på information om tidigare vaccinationer. Om du är osäker och tillhör en riskgrupp eller ska resa till ett område där specifika vaccinationer rekommenderas, kan det vara säkrare att vaccinera om sig. Diskutera detta med din läkare.
Viktigt att komma ihåg:
- Journalplikt: Vårdgivare har skyldighet att dokumentera utförda vaccinationer i din journal.
- GDPR: Du har rätt att få tillgång till din journal och begära rättelse av felaktiga uppgifter.
- Var tålmodig: Det kan ta tid att samla in information från olika källor.
Att ha koll på sina vaccinationer är en viktig del av att ta ansvar för sin egen hälsa. Genom att följa dessa steg kan du förhoppningsvis få en klarare bild av din vaccinationshistorik och känna dig tryggare.
#Mina Vaccin#Vaccin Lista#Vård KontaktKommentera svaret:
Tack för dina kommentarer! Din feedback är mycket viktig för att hjälpa oss att förbättra våra svar i framtiden.