När ska man söka hjälp för alkohol?

7 se

Akut hjälp behövs vid alkoholrelaterade abstinensbesvär, feber, snabb puls, synproblem, skakningar, svettningar, förvirring, hallucinationer eller självmordstankar. Kontakta omedelbart en akutmottagning eller psykiatrisk akutmottagning vid dessa symptom.

Kommentar 0 gillar

När alkoholen tar över: En guide till att söka hjälp

Alkohol kan vara en förrädisk följeslagare. Medan måttlig konsumtion för vissa kan kännas harmlös, är det lätt att gränsen suddas ut och övergå till ett problematiskt förhållande till alkohol. Att inse när det är dags att söka hjälp kan vara svårt, både för den som dricker och för anhöriga. Denna artikel syftar till att ge klarhet i när det är dags att agera och var du kan vända dig.

Det är viktigt att skilja på tillfällen då omedelbar hjälp krävs och när det handlar om att söka stöd för att förändra ett ohälsosamt drickande.

Akut hjälp – agera omedelbart!

Vid allvarliga alkoholrelaterade symptom är omedelbar medicinsk hjälp avgörande. Tveka inte att kontakta 112 eller uppsöka en akutmottagning/psykiatrisk akutmottagning om du eller någon i din närhet upplever följande:

  • Abstinensbesvär: Kraftiga skakningar, svettningar, ångest, hallucinationer, förvirring och kramper.
  • Delirium tremens (DT): En allvarlig och potentiellt livshotande form av abstinens som kännetecknas av förvirring, hallucinationer, feber, snabb puls och kraftiga svettningar.
  • Suicidtankar eller självmordsförsök: Om tankar på att ta sitt liv uppstår i samband med alkoholbruk är det kritiskt att söka hjälp omedelbart.
  • Andra allvarliga symptom: Snabb puls, hög feber, synstörningar, andningssvårigheter, medvetslöshet.

Sök stöd – även innan det blir akut

Det är avgörande att förstå att man inte behöver vänta tills en akut situation uppstår för att söka hjälp. Det finns många anledningar att söka stöd för sitt alkoholbruk, även om man inte upplever akuta symptom. Några exempel inkluderar:

  • Du dricker mer än du vill. Du känner att du tappar kontrollen över ditt drickande och har svårt att begränsa din konsumtion.
  • Alkohol påverkar dina relationer negativt. Du upplever konflikter med familj och vänner på grund av ditt drickande.
  • Alkohol påverkar ditt arbete eller dina studier. Du missar deadlines, presterar sämre eller har svårt att koncentrera dig på grund av alkohol.
  • Du känner skam eller skuld över ditt drickande. Du försöker dölja ditt alkoholbruk för andra.
  • Du upplever ångest eller depression i samband med ditt drickande. Alkohol kan förvärra psykisk ohälsa.

Var kan jag vända mig?

Det finns flera vägar att gå för att få hjälp med alkoholproblem:

  • Vårdcentralen: Din vårdcentral är en bra startpunkt för att få råd, stöd och remiss vidare till specialistvård vid behov.
  • Kommunens alkohol- och drogrådgivning: De flesta kommuner erbjuder kostnadsfri rådgivning och stöd till personer med alkoholproblem.
  • Specialiserade mottagningar: Det finns mottagningar som specialiserar sig på alkohol- och drogberoende.
  • Stödorganisationer: Organisationer som AA (Anonyma Alkoholister) och IOGT-NTO erbjuder stödgrupper och gemenskap för personer som vill bli nyktra.

Att söka hjälp är ett tecken på styrka, inte svaghet. Tveka inte att ta det första steget mot ett liv fritt från alkoholens negativa grepp. Ju tidigare du söker hjälp, desto större är chansen till en positiv förändring.